Президент ПА ОБСЄ відзначив, що конфлікт може припинити дипломатичний діалог / УНІАН

Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Георгій Церетелі закликає сторони на Донбасі негайно припинити порушувати новий погоджений режим припинення вогню.

Про це йдеться у його заяві на сайті ОБСЄ.

Зокрема, Церетелі висловив глибоке занепокоєння через останні повідомлення про порушення режиму припинення вогню у Донецькій області. Він підкреслив важливість підтримання припинення воєнних дій, закликав сторони дотримуватися наказів про припинення вогню та виконати зобов'язання, передбачені у Мінських угодах.

Відео дня

Президент ПА ОБСЄ вважає, що погодження режиму припинення вогню Тристоронньою контактною групою було істотним кроком на шляху виконання Мінських угод. "Стійке політичне рішення конфлікту на сході України має ґрунтуватися у першу чергу на припиненні збройних зіткнень. Для людей у зонах конфлікту, які є найбільш враженими воєнними операціями, довгоочікувана тиша була сигналом надії для припинення їхнього страждання в осяжному майбутньому", - сказав він.

Читайте такожВогонь у відповідь не відкривали: бойовики двічі провокували українських військових

Так, висловлюючи жаль у зв'язку з загостренням ситуації на сході України і порушеннями домовленостей про режиму припинення вогню, Церетелі закликав сторони утримуватися від провокативних дій і поважати міжнародні зобов'язання.

"Я дуже розчарований, що заходи з підтримки режиму припинення вогню були порушені так швидко", - наголосив він.

На його переконання, всеосяжне урегулювання можна досягнути лише завдяки спільній довірі до домовленостей.

"Зневага до зобов'язань щодо режиму припинення вогню наражає під загрозу майбутні переговори і зусилля з урегулювання конфлікту. Усі слова, які лунають з боку сторін конфлікту, мають відповідати їхнім діям. Я заохочую сторони конфлікту негайно припинити порушення режиму припинення вогню і зберігати відданість їхнім зобов'язанням", - наголосив Церетелі.

Також президент ПА ОБСЄ відзначив, що конфлікт може припинити дипломатичний діалог, котрий ґрунтується на політичній волі і орієнтований на досягнення результату у виконанні Мінських угод.

Як повідомляв УНІАН, з опівночі 27 липня на лінії розмежування в районі проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі діє режим повного і всеосяжного припинення вогню. Домовленість про перемир'я була досягнута учасниками Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) щодо врегулювання ситуації на Донбасі 22 липня.

Водночас у Кремлі заявили, що не можуть гарантувати припинення вогню на Донбасі.

За даними штабу операції Об'єднаних сил, у першу добу перемир'я на Донбасі було зафіксовано три обстріли з боку бойовиків.

28 липня збройні формування Російської Федерації здійснили постріл з підствольного гранатомета поблизу населеного пункту Шуми, 29 липня окупанти здійснили один обстріл з підствольного гранатомета неподалік Новолуганського, а 30 липня збройні формування Російської Федерації двічі порушили режим припинення вогню біля Оріхового і неподалік Новотошківського.