Кадр з відео про "брудну бомбу" / Скріншот

Оновлено. У Національному корпусі спростували інформацію щодо нібито виготовлення активістами партії "брудної" бомби й назвали це "фейком", а всю цю історію - "витвором хворої фантазії росіян з метою дискредитації як партії, так і загалом України".

У п'ятницю, 4 лютого, на російських Telegram-каналах почали розганяти фейкове відео про те, що українська організація Нацкорпус нібито виготовила "брудну радіоактивну бомбу".

Так, ролик з'явився на Telegram-каналі "Военный обозреватель". При цьому на записі навіть "домалювали" логотип Нацкорпусу.

Пропагандистські канали стверджують, що "брудну бомбу" члени НК планують використовувати "проти російських військ у разі вторгнення". 

"Саморобний вибуховий пристрій має всі компоненти СВУ, але про його працездатність говорити впевнено не можна. Бойовики (саме так охрестили пропагандисти нібито членів НК, - УНІАН.) стверджують, що пристрій споряджений ядерними матеріалами, для чого показаний дозиметр", - йдеться у повідомленні.

Звернемо увагу, що текст "рясніє" помилками, нетиповими для носіїв української мови: "пораження", а не "ураження", "розробленний" замість "розроблений", "використан" замість "використаний", "радиоактивним" замість "радіоактивним".

Читайте такожУ Міноборони оцінили ймовірність значної ескалації на українських кордонах

Раніше розвідка Сполучених Штатів отримала дані щодо плану Росії сфабрикувати привід для вторгнення в Україну з використанням фейкового відео. За сценарієм, у фейковому ролику росіяни хотіли зобразити "напад українських військових" на територію РФ або на російськомовне населення на Донбасі.

Вас також можуть зацікавити новини: