Сили ППО повністю відбили атаку ворога, але уламки спричинили пожежу / фото ДСНС

Президент Росії Володимир Путін наказав своїй армії кошмарити Київ ракетними обстрілами.

"Наказ (обстрілювати - УНІАН) віддає Путін. Особливо, що стосується Києва або великих міст-мільйонників. Я припускаю, що це має бути розпорядження верховного головнокомандувача - Путіна. Він ставить завдання Міністерству оборони кошмарити міста-мільйонники або як зараз напевно відданий наказ кошмарити столицю, довести її до хаосу і паніки", - заявити військовий експерт Олег Жданов.

За його словами, якби наша система ППО і ПРО не спрацювали, то ворог міг би досягти успіху.

"Ну, от уявіть, 18 ракет летіло і хоча б половина долетіла, вибухнули б у Києві дев'ять. Що б це було? Після десятка таких атак... а таких атак було кілька десятків за всю війну, під сотню вже, ми тисячами години повітряних тривог вже рахуємо в Україні", - сказав експерт.

На думку Жданова, в цьому випадку населення цих міст говорило б, що "краще поганий мир, ніж хороша війна". Він додав, що цілі атак розподіляє Генеральний штаб РФ, а безпосередній наказ про ракетні обстріли віддає начальник відомства Валерій Герасимов. 

"Так як повітряно-космічні сили підпорядковуються Міністру оборони, а начальник Генерального штабу управляє цими силами оперативно - тобто в ході ведення війни... Нижче нього ніхто не може віддати командувачу повітряно-космічними силами Росії наказ на бойове застосування стратегічної авіації. Так що Герасимов підписує цей наказ, цілі розподіляє Генеральний штаб. Що стосується стратегічних цілей, таких як міста-мільйонники або столиця нашої держави - Київ, то це розпорядження віддає Путін", - підсумував експерт.

Ракетний удар по Києву

Остання ракетна атака по столиці України сталася рано вранці 16 травня. Як зазначили в КГВА, восьма масована атака виявилася винятковою за своєю щільністю - велика кількість ракет за дуже короткий проміжок часу.

У Повітряних силах ЗСУ підкреслили, що сили ППО збили всі випущені РФ ракети. Пізніше пожежники показали кадри наслідків ракетної атаки росіян по столиці - через падіння уламків спалахнула пожежа.

За приблизними підрахунками, безрезультатний обстріл коштував агресору $ 119,08 мільйона. Експерти називають цю ніч історичною. Росія вперше використала для масованої атаки велику кількість ракет "Кинджал" і все одно не змогла продавити українські сили ППО.

Вас також можуть зацікавити новини: