Україна чекає від США далекобійні ракети ATACMS / скріншот

Міжнародний оглядач Іван Яковина оцінив шанси проведення спільної із США військової спецоперації із "зачистки" тимчасово окупованого Криму від російських військових об'єктів.

Свою думку з цього приводу він висловив в ефірі Радіо НВ.

"Американці явно допомагають Україні порадами. Якщо українські та американські генерали сядуть і спланують операцію із "зачистки" Криму від російських військових об'єктів, то, я думаю, у такої операції будуть всі шанси на здійснення. Тому що американська зброя істотно краща за російську", – зазначив експерт.

Відео дня

При цьому Яковина нагадав, що США вже зараз передають Україні протирадарні ракети HARM призначені спеціально для знищення наземних комплексів ППО, у тому числі, в Криму:

"США відкритим текстом дозволили застосовувати ці ракети проти будь-яких російських цілей в Криму, та й не тільки ці ракети, взагалі все. Крим, сказали американці, – це територія України, застосовуйте таку зброю, яку захочете, ми не проти. При цьому раніше американці натякали, що, напевно, не варто цього робити".

"Так от коли Україна з'ясує, де які російські системи ППО стоять у Криму, як вони працюють, то я думаю, що в усі ці системи ППО прилетять протирадарні ракети HARM. Коли півострів повністю буде відключений від ППО, туди вже полетять якісь більш серйозні ракети, може бути Harpoon або ATACMS, –припустив Яковина. – Ці ракети перетворять російські військові бази в Криму на подобу бази у Новофедорівці, яка була успішно розкришена серією вибухів".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні, в який, крім NASAMS, будуть входити і боєприпаси для РСЗВ HIMARS.

Далекобійні ракети ATACMS для України

Як повідомляв УНІАН, представники української влади вже неодноразово зверталися до міжнародних партнерів, зокрема Сполучених Штатів Америки, з приводу необхідності отримання Україною ракет ATACMS, які призначені для знищення певних об'єктів на відстані до 300 кілометрів.

Зазначалося, що навіть поставка 100 ракет ATACMS в Україну у короткостроковій перспективі могла б істотно вплинути на розклад сил. Їх застосування може дозволити перерізати основні маршрути постачання на дуже значній відстані від лінії фронту.

Експерти впевнені, що нове озброєння розкриє перед Україною небувалі можливості. ЗСУ зможуть вражати абсолютно всі військові цілі в межах своєї країни, в тому числі на території Криму і Чорного моря. Причому додаткового обладнання для запуску ATACMS вже не буде потрібно.

Вас також можуть зацікавити новини: