Резніков упевнений, що Україна отримає від партнерів сучасні літаки / фото US Air Force

Міністр оборони України Олексій Резніков упевнений, що Україна отримає від західних партнерів сучасні літаки.

"Будь-який літак – це авіаційна платформа, яка дуже складна, потребує особливої уваги, пильнування, обслуговування, мережі аеродромної системи, підготовки льотчиків, техніків, інженерів, диспетчерів. Це платформа, яка спроможна в собі нести певний вид ракет, радарів, авіоніки, якою треба вміти користуватися. Я точно знаю, що у нас будуть сучасні літаки", - сказав він в ефірі інформаційного телемарафону.

За його словами, українські партнери "розумно та прагматично" підходять до ухвалення рішення дати зброю. Вони спочатку оцінюють свої запаси на складах, чи можуть вони надати, в якій кількості, в справному стані той чи інший вид зброї, щоб не знизився рівень боєздатності їхніх збройних сил.

Відео дня

"Далі вони оцінюють спроможності щодо забезпечення запчастинами та іншими речами для обслуговування, можливість залучити і від інших країн-партнерів точно такий самий вид зброї. Потім вони оцінюють спроможність своїх інструкторів навчити наших військових та за який проміжок часу. І нарешті оцінюють фінансові можливості своїх бюджетів, а також політичні ризики… І ось, коли весь цей пакет узгоджується, тоді ухвалюється політичне рішення щодо передання нам тої чи іншої зброї", - пояснив міністр.

Він запевнив, що консультації на рівні президентів, міністрів оборони країн-партнерів України, а також військових та представників Генштабу тривають.

"Питання – коли буде оголошене рішення, а воно буде оголошене, коли буде чітко зрозуміло, яка основна авіаційна платформа буде базовою. Ми з вами маємо британські Challenger, американські Abrams та німецькі Leopard. Але основною платформою будуть Leopard, бо їх є більше. Тому який буде літак – час покаже. Наші пілоти готові вчитися на всьому. Але важливим є відповідь на запитання: скільки є літаків, які можна нам передати, чи є до них запчастини, обслуговування та зброя. Але літаки будуть", - заявив Резніков.

Передача літаків Україні: деталі

Офіційний Вашингтон виступає проти передачі своїх військових винищувачів F-16 Україні. 7 лютого президент США Джо Байден пояснив свою позицію, зазначивши, що винищувачі повинні залишитися в країні.

Однак з такою думкою Байдена не погодилася частина Конгресу США, а також ряд військових експертів й генералів у відставці. Буквально 17 лютого група конгресменів закликала Байдена переглянути своє ставлення з приводу передачі F-16 Україні.

Раніше стало відомо, що глава Європейського командування Збройних сил США й Верховний головнокомандувач Об'єднаними збройними силами НАТО в Європі Крістофер Каволі в рамках таємної наради закликав передати Україні F-16 для глибоких ударів по окупантах.

Ще наприкінці січня офіційний виробник F-16 зробив важливу заяву: компанія готова постачати літаки європейським країнам для подальшої їх передачі Україні.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час спілкування зі ЗМІ в кулуарах Мюнхенської безпекової конференції заявив, що Україна отримає західні літаки і ця робота вже почалася.