РФ проводить останні приготування для підключення ЗАЕС до своєї мережі / фото УНІАН, Анатолій Мудрик

Наприкінці липня російські окупанти перевірили можливість підключення Запорізької АЕС до енергомережі РФ. Зараз вони вичікують момент і роблять останні приготування до цього кроку.

Такими відомостями поділився представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький в інтерв'ю виданню "РБК-Україна".

За його словами, ворог провів необхідні випробування і відповідні налаштування. Окупанти також відновили всі лінії електропередач, які йдуть із Запорізької атомної електростанції в напрямку тимчасово окупованих Мелітополя та Нової Каховки. А в кінці липня рашисти перевірили, чи вдасться включити ЗАЕС в російську енергомережу.

Відео дня

"Зараз вони вичікують момент, проводять останні налаштування. Вони рішуче налаштовані на те, щоб підключити Запорізьку атомну електростанцію в єдину мережу Росії. Перш за все для того, щоб повністю забезпечити Крим електроенергією. Вони планували це зробити ще в першій половині серпня, але їм це не вдалося", — заявив Скібіцький.

Як повідомляв УНІАН, 25 серпня в результаті дій окупантів вперше в історії відбулося повне відключення Запорізької атомної електростанції від енергомережі.

Через деякий час ЗАЕС відновила з'єднання з українською повітряною лінією ПЛ-750 кВ "Дніпровська". Всі шість блоків залишилися відключеними від мережі після відновлення лінії електропередач. У п'ятницю, 26 серпня, вдалося підключити два блоки до української енергомережі.

Війна Російської Федерації проти України

  • 24 лютого РФ вторглася в незалежну Україну і влаштувала в країні справжній колапс. Окупанти не тільки захоплюють військові частини, аеропорти та інші стратегічні об'єкти, а й стріляють по мирних жителях і багатоповерхівках міст.
  • 27 лютого 2022 року з'явилася інформація про те, що Білорусь може оголосити війну Україні. Офіційних підтверджень вторгнення її армії на нашу територію поки немає.

Вас також можуть зацікавити новини: