Ракета Калібр / фото Міноборони Російської Федерації

Загалом у Росії на початок війни було майже 7000 ракет середньої та ближньої дальності дії (до 5500 км). З них майже половина – невисокоточні ракети Х-22, Х-55, комплексів "Точка-У".

Про це пише Forbes.

На першому етапі війни Росія здебільшого використовувала ракети типу "Калібр" (морського базування) і ракетні комплекси "Іскандер". Менше ракети Х-101 і кілька разів заявляла про застосування останньої своєї розробки – Х-47 "Кинджал".

Відео дня

"Оскільки Росія не розраховувала на тривалу війну, вона активно використовувала ці ракети, при тому, що їхній запас не був аж надто великим (2000–3000 одиниць). У травні з’явилися перші повідомлення про те, що Міноборони РФ починає шукати ракети "на стороні" – в Китаї, Північній Кореї та інших диктаторських країнах. Приблизно в цей самий час з’явилася інформація про перші застосування ракет Х-59. Це стара радянська ракета 80-х років, але достатньо точна. Кругове можливе відхилення вказане менше 10 м, але СРСР і Росія схильні перебільшувати реальну точність своєї зброї", - йдеться у статті.

Недоліком Х-59 є малий радіус дії – менше 300 км. Тобто її можна застосувати лише по прикордонних областях або в районі узбережжя Чорного моря. Також вона несе найменший заряд (до 300 кг) і не здатна зруйнувати великий об’єкт.

Альтернативою ракет типу "Калібр" на більшій відстані стали радянські Х-55 і їх сучасніша модифікація Х-555. Але ці ракети вже не можна назвати високоточними. Для них кругове відхилення становить 20–100 м.

"Також у цей час з’явилися перші підтвердження застосування Росією комплексів "Точка-У", які офіційно знято з озброєння в РФ.  "Точка-У" – це взагалі зброя масового ураження. Вона здатна вражати живу силу на площі до 30 га залежно від типу боєголовки. До того ж відхилення ракети може становити до 250 м. Окрім цього, ракети до комплексів "Точка-У" зазвичай дуже старі і існує високий ризик того, що ракета взагалі не влучить у ціль. Тобто це дуже невибіркова зброя, яка завдає руйнувань на великій площі", - йдеться у статті.

Росія вже використала по Україні близько 3000 ракет. Скоріше за все, ракет "Калібр" та "Іскандер" у РФ залишилося небагато. Підтвердженням цьому є те, що Росія використовує не тільки старі і дешеві ракети, а й нові і дорогі. Зокрема протикорабельні ракети П-800 "Онікс" вартістю понад $1 млн за одиницю. 

Окрім того, що це дорогі ракети, їх створено для зовсім інших цілей. Їх застосування по наземних об’єктах свідчить про те, що у росіян бракує більш дешевих ракет необхідної точності. Або ж Росія не встигає постачати ракети "Калібр" на Чорноморський і Каспійський флоти (звідки ними можна діставати до території України). 

"Якщо у росіян справді закінчуються Х-101, "Калібри" і далекобійні ракети комплексів "Іскандер", то з дальністю понад 500 км лишаються тільки старі Х-55 і Х-22. Погана новина – цих ракет більше 2000 і їх може вистачити ще на кілька місяців бомбардувань. А їхня неточність може призвести до жахливих наслідків", - йдеться у статті видання.

Раніше стало відомо, що Росія веде вогонь зі своєї артилерії та авіації та використовує старі протикорабельні ракети проти наземних цілей через нестачу високоточних боєприпасів.

Вас також можуть зацікавити новини: