Росія може піти на некласичну десантну операцію в тилу армії України, попереджає екс-спікер Генштабу Волошин / скріншот

Росія може піти на некласичну десантну операцію, щоб захопити важливі для себе напрямки, не атакуючи Збройні сили України в лоб.

Про це заявив ексспікер Генштабу ЗСУ полковник Влад Волошин, коментуючи відповідне побоювання щодо висадки російського десанту в тил армії України з боку американського Інституту війни та низки військових аналітиків.  

"Я не виключаю, що подібний сценарій готується росіянами", - акцентував він Telegraf

Полковник нагадав про слова очільника ГУР МО Кирила Буданова. Останній констатував, що наразі обидві армії щільно замінували території, щоб не допустити легкого прориву піхоти вперед. Щоб вдало реалізувати подібні наступальні дії "в лоб", потрібно мати перевагу у живій силі, техніці, логістиці та забезпечення. З цього випливає, що взяти позиції таким чином надзвичайно важко, пояснив Волошин.

Водночас лідер РФ Володимир Путін хоче бачити результат від окупантів, і за логікою Кремля, бажано, щоб видимий успіх армія Росії забезпечила до чергових президентських виборів в РФ (17 березня), акцентував військовий. 

На тлі повідомлень як української, так і західних розвідок щодо готовності РФ реалізувати масовану висадку кількох десантних з'єднань, ситуація виглядає максимально тривожною, вважає він.

Наразі ворог вже кілька разів намагався проскочити своїм десантом в тил ЗСУ. Відповідні спроби були у районі села Кринки Херсонської області, нагадав Волошин. 

Він вважає, що РФ дійсно може спробувати закинути свій десант за лінію оборони ЗСУ небом, залучаючи гелікоптери. Він акцентує, що це буде не класична десантна операція - не така, яку ворог намагався реалізувати у Київської області у 2022 році на аеродромі Гостомеля. Відмінність полягатиме у меншій глибині та охопленні. Водночас подібна висадка дозволить РФ вдарити в спину армії України.

"Не виключено, що саме так на одному-двох напрямках ворог спробує проломити нашу оборону. Наразі йде підготовка такої операції. На це звертають увагу аналітики ISW. Підготовка така ведеться вже кілька місяців. І може підходити до завершення", - заявив він.

На думку Волошина, Росії притаманно проявляти подібну активність на фронті під кінець зими. Про це свідчить повномасштабне вторгнення в Україну у лютому, а також операція щодо Дебальцевого у 2015 році. 

"На другу половину лютого така десантна операція виглядає як цілком ймовірна. Тож слід бути готовими і до такого сценарію", - акцентував екс-спікер Генштабу ЗСУ.

Як оцінюють ймовірність висадки десанту РФ аналітики та військові

Кадрові війська РФ формують десантно-штурмові бригади для десантування позицій армії України - про таке попереджав американський Інститут вивчення війни у своєму звіті за 14 січня. 

Відповідну небезпеку коментувала низка військових та аналітиків України. Так, Олександр Мусієнко пояснив, що Росія не зможе реалізувати настільки ж масштабну атаку, як бачила Україна у лютому-березні 2022 року. Зокрема, йдеться про атаку на Київську область. Він не виключив, що РФ може спробувати піти на це на інших лініях фронту, таким чином атакувавши тил армії. Однак аналітик каже, що для подібних дій ворогу доведеться залучити чималі сили. 

Водночас Сили оборони півдня України 14 січня оцінювали здатність РФ реалізувати висадку десанту з моря. Там назвали наявність десантних кораблів в акваторії Чорного моря провокацією Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: