Олександр Мусієнко зробив цікавий прогноз щодо розвитку ситуації на фронті / колаж УНІАН з фото 148 окрема артилерійська бригада та скріншоту

Продовжується війна в Україні, і росіяни наразі звузили зону своїх найбільш активних дій і зосереджені на трьох напрямках.

Не варто очікувати якогось зламу у війні у квітні, такою думкою поділився керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі телемарафону. "У лютому The New York Times писав, що Росія наступає на п'яти напрямках. Але зараз ці п'ять напрямків звузились. Найбільш інтенсивні бої йдуть в районі Часового Яру, Іванівського, і це напрямки Мар’їнка і Авдіївка. На Лиманському напрямку частково зменшились атаки. І на Куп’янському теж. На півдні - Роботине, Вербове - інтенсивність вогню теж зменшилась, там є наступальні дії, але вони зменшились", - зазначив Мусієнко.

За його словами, ворог концентрується на певних напрямках, які для нього є найважливіші, і вони прагнуть розвинути там певний тактичний успіх. "Особливо вийти на Вугледар. І зайти у Часів Яр. Це те, що їм би дуже хотілося, бо там висоти. І очевидно, якщо вони концентруються на основних лініях, хоча з одного боку це така стратегія, що треба сконцентрувати сили, але з іншого боку це свідчить, що є певне виснаження в російських підрозділах внаслідок дошкульних для них дій під Авдіївкою", - зауважив експерт.

Відео дня

Мусієнко зазначив, що наші Сили оборони зараз хоча і в обороні, але в "активній", попри дефіцит боєприпасів. "Сьогодні є випадки вздовж лінії фронту, коли наші сили навіть зараз, при браку зброї і боєприпасів, контратакують і іноді витискають ворога з вогневих позицій, хоча це дуже складно, з певних частин населених пунктів. Тобто зараз оборона так само має характер активний. Звичайно, якби в нас було більше сил та засобів, я маю на увазі, в першу чергу, зброї і боєприпасів, то ця активна оборона мала б ще кращі наслідки", - сказав він.

Але Мусієнко не вважає, що слід очікувати якогось серйозного зламу в ситуації на фронті у квітні - саме у цей період українська розвідка прогнозує виснаження наступальних дій ворога.

"Я б не чекав у квітні якогось істотного переламу, тому що його просто не можливо досягти за поточних умов. Якщо все піде за кращим сценарієм, і ми встигнемо (до квітня, - Ред.) отримати більше артилерії, це дасть змогу нам ще краще укріпити нашу лінію оборони і з оборонних позицій наносити ураження по ворогу, продовжувати його вимотувати і знесилювати. І найважливіше - не надати їм перегруповувати свої ближні тили й готуватися до нових наступальних дій, пожвавлювати ці активні дії. А якби до літа ми отримали ще літаки із ракетами, то це дало б нам можливість ще більше виснажувати їх і говорити про якісь можливі наступальні локальні дії. Не варто чекати, що квітень - це великий перелам", - сказав Мусієнко.

Скільки днів триває війна в Україні, і що треба знати сьогодні

4 березня - це 740 доба з початку повномасштабного вторгнення росіян на нашу землю.

Як повідомляв УНІАН, після входу в Авдіївку росіяни визначили для себе п'ять напрямків для прориву, писало 19 лютого видання The New York Times. Зазначалось, що російський наступ розділився на п'ять основних напрямків, що охоплюють міста і селища на більшій частині фронту на сході й півдні України: Авдіївський, Мар'їнський, Роботинський, Кремінський і Бахмутський.

Видання вказувало, що росіяни хочуть повернути раніше втрачені території під час контрнаступів ЗСУ у 2022 та 2023 роках. Зазначалось при цьому, що у ЗСУ по всій лінії фронту довжиною 1000 км не вистачає боєприпасів без відновлення американської військової допомоги, важко поповнити власні виснажені сили після двох років жорстоких боїв.

Наприкінці січня очільник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов сказав, що новий контрнаступ України може розпочатися вже навесні, одразу після того, як повністю вичерпаються наступальні дії російських окупантів. Він прогнозує, що російський наступ вичерпається до ранньої весни.

Україна не проводила великих наступальних операцій проти російських окупантів після завершення свого літнього контрнаступу. Наразі українські захисники перейшли до активної оборони і зводять великі укріплення в тилу.

Вас також можуть зацікавити новини: