У Миколаєві зрадник готував ракетні удари / фото СБУ

У Миколаєві затримали зрадника, який готував повітряні удари по залізничник мостах міста. 

Як повідомляє прес-центр Служби безпеки України, місцевий житель співпрацював з ворогом, зокрема був навідником по обʼєктах критичної інфраструктури регіону.

"Фігурант займався підготовкою серії повітряних ударів РФ по стратегічно важливих транспортних артеріях. Тим самим російські окупанти сподівались порушити логістику забезпечення українських військ, залучених до контрнаступальних операцій", - розповіли у спецслужбі.

Відео дня

Зокрема, зловмисник намагався виявити ключові залізничні мости, які задіяні для переміщення підрозділів Сил оборони на південний фронт. Щоб отримати розвіддані, він виходив на місцевість та приховано фіксував маршрути руху ешелонів з технікою ЗСУ.

Зібрані відомості зрадник месенджером переправляв російській спецслужбі у вигляді медіафайлів з прив’язкою до місцевості. Також чоловік вказував орієнтовну кількість одиниць озброєнь, які транспортувались у певних напрямках.

Крім того, фігурант відслідковував та передавав агресору інформацію щодо наслідків ракетних ударів російських військових по цивільній інфраструктурі регіону.

У СБУ стверджують, що своєчасно викрили ворожого інформатора, поетапно задокументували його злочинні дії та затримали за місцем проживання у Миколаєві.

За даними слідства, прихильник рашизму був активним користувачем прокремлівських Telegram-каналів, де неодноразово залишав власні антиукраїнські коментарі. Через цю деструктивну активність в Інтернеті він і потрапив у поле зору російської спецслужби, яка згодом дистанційно залучила його до співпраці.

Під час обшуку у зловмисника виявлено мобільний телефон, який він використовував для комунікації з агресором.

Йому інкримінують дві статті Кримінального кодексу України:  ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння, та бойових припасів в Україну тощо);  ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Наразі чоловік під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 12 років тюрми.

За даними прес-служби Миколаївської обласної прокуратури, фігурант - 46-річний житель міста. Встановлено, що у липні 2023 року він в одному з районів Миколаєва робив відеозйомку переміщення та руху підрозділів та техніки ЗСУ.

Того ж дня відзнятий відеоматеріал він виклав у Telegram антиукраїнської спрямованості,  таким чином поширивши необмеженому колу осіб інформацію про переміщення українських військових та техніки.

Як повідомляв УНІАН, у Херсоні затримали резидента російської спецслужби, який тримав "на зв'язку" до десяти інформаторів у регіоні. Всі підконтрольні цьому резиденту інформатори - місцеві жителі, які підтримували збройну агресію РФ проти України.

Завдання агентурної мережі полягало у передачі ворогу актуальної інформації про підрозділи ЗСУ у прифронтових районах Херсонщини. Зокрема, зрадники намагалися виявити бойові позиції реактивних систем залпового вогню "Град" та іноземних гаубиць М777.