Raptor вважається першим американським військовим літаком п'ятого покоління / фото REUTERS

Міністерство оборони США погодилося продати Польщі за символічний долар 24 літаки F-22 Raptor, які були достроково зняті з використання.

Як повідомляє польський портал Defence24, F-22 зокрема мають компенсувати Польщі, яка є опорою східного флангу НАТО, передані Україні польські винищувачі МіГ-29.

"До кінця 2025 року Польща може стати другою після США країною в світі, яка буде використовувати два типи літаків 5-го покоління. Крім вже закуплених для ВПС Польщі літаків F-35, американці запропонували надати Польщі 24 літаки F-22 A Block 20 Raptor з партії з 32 винищувачів", - повідомляє видання.

Відео дня

Відзначається, що Польща має отримати літаки за символічний долар, але вся операція не обійдеться без витрат. Перш за все, Польщі доведеться заплатити за перевірку Raptor, тому що ті, які планувалося вилучити з експлуатації ВПС США, не були на бойовій службі, а використовувалися переважно для тренувань. Польща також має залучити кошти на озброєння, навчання пілотів і технічного персоналу та підготовку наземної інфраструктури.

Американці вже підрахували, що на це піде близько трьох років (включаючи навчання пілотів), а всі літаки F-22 будуть доставлені до Польщі в 2024-2025 роках.

Американські літаки для Польщі

Raptor вважається першим американським військовим літаком п'ятого покоління. Він здатний виконувати завдання як "повітря-повітря", так і "повітря-земля".

28 червня 2022 року повідомлялося про те, що США перекинуть до Польщі винищувачі F-22, щоб посилити стримування РФ. Шість Raptor з 90-ї експедиційної винищувальної ескадрильї, що базується на Алясці, прибули на авіабазу Лейкенхіт у Британії.

25 березня 2023 року речник Командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Гнат заявив про те, що Сили оборони України зможуть дуже швидко звільнити окуповані території, якщо отримають американські винищувачі F-15 і F-16, які мають країни-члени НАТО.

Польща та Словаччина заявили про готовність передати Україні свої літаки МіГ-29. 

Вас також можуть зацікавити новини: