Україна і НАТО можуть принести користь один одному / фото УНІАН, Андрій Кримський

Україна в даний час може не тільки звертатися за підтримкою до НАТО, але й здатна сама допомагати Альянсу.

Про це заявив в ефірі телеканалу "Дом" військовий експерт, директор Міжнародного Центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко.

За його словами, армія України сьогодні є однією з найсильніших і великих за чисельністю в Європі.

Відео дня

"Багато країн НАТО певною мірою розслабилися, і економлять на озброєнні. Навіщо, якщо є США, є велика натівська "парасолька"? З наших сусідів об'єктивні тільки Збройні сили Польщі, вони за чисельністю складають приблизно 150-160 тисяч осіб особового складу, українська армія - 250 тисяч, а сили інших країн - набагато менше", - підкреслив експерт.

Читайте такожАмериканський офіцер сказав, чи піде Росія у "лобову атаку" на Україну через НАТО

Він додав, що таку силу, як українська армія - не можна не враховувати. Досвід ЗСУ, розповідає Кочевенко, вже вивчають офіцери з США, Німеччини та Литви. При цьому експерт підкреслив, що сьогодні немає кращої моделі забезпечення безпеки демократичної держави, ніж НАТО.

"І ми вже до НАТО можемо йти не тільки за захистом, а й пропонуючи свою допомогу, пропонуючи свій щит... І, звичайно, це викликає в Москві істерики, особливо коли це йде в комплекті з нашими грузинськими партнерами", - сказав Кочевенко, навівши за приклад разом з українськими також ЗС Грузії.

Подібна консолідація не може не хвилювати Кремль.

Читайте такожПутін дограється, що українські ракети будуть спрямовані на Москву - Арестович

"І Україна, і Грузія в НАТО - це страшний сон Росії. Не тому, що це створює якусь військову загрозу. Адже Естонія багато років є членом НАТО. Скільки від кордону Естонії до Санкт-Петербурга? Там підлітний час, напевно, не на хвилини, а на секунди. Але там все нормально. А тут ми будемо просто жорстко відповідати", - резюмував Кочевенко.

Реакція Кремля на курс України до НАТО

  • 18 жовтня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков сказав французьким журналістам, що "вступ України до НАТО став би найгіршим сценарієм". "Це сценарій, який виходить за червоні лінії національних інтересів Росії. Це той сценарій, який може змусити Росію вжити активних заходів для забезпечення власної безпеки", - заявив Пєсков.
  • У відповідь глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Київ не цікавить думка Російської Федерації щодо вступу України в НАТО.