Кравчук розповів про засідання ТКГ / фото УНІАН

Росія блокує роботу Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі вимогою скасувати постанову Верховної Ради щодо неможливості проведення місцевих виборів на окупованих територіях.

Про це голова української делегації у Контактній групі, перший президент України Леонід Кравчук заявив в інтерв'ю телеканалу "Україна 24".

За його словами, Росія та її поплічники блокують роботу ТКГ, оскільки мовляв у прийнятій Верховною Радою постанові про призначення на 25 жовтня місцевих виборів "відступили від Мінських угод, від формули Штайнмаєра".

Відео дня

«Це головна причина», - наголосив Кравчук.

За його словами, під час розгляду будь-яких питань вчора на засіданні ТКГ й засіданнях підгруп представники РФ та бойовики заявляли, що можуть погодити ці питання, але лише за умови, що Верховна Рада ухвалить рішення щодо місцевих виборів, яке «відповідатиме Мінським угодам і домовленостям, які існували».

Також його запитали, в чому, на думку підконтрольних Росії бойовиків, полягає суперечність постанови Верховної Ради про місцеві вибори.

За словами Кравчука, «вони не заперечують, щоб вибори проходили по всій території України», але вимагають скасувати у постанові Верховної Ради пункт про неможливість проведення голосування на окупованих територіях.

«Тоді розблоковується наша робота, наш рух вперед», - додав він.

Він зазначив, що головним досягненням на нещодавніх переговорах у рамках ТКГ стала домовленість про встановлення режиму припинення вогню.

"Якщо це процес, який розпочався, і розпочався активно, буде мати продовження, то це буде означати, що ми рухаємося вперед до головного завдання - миру на Донбасу. Іншого у нас немає. Це найголовніше - і для людей, і для президента, і для всієї української влади. І тут на дорозі постало це питання - закон про місцеві вибори", - заявив Кравчук.

Водночас, за його словами, українська сторона не заперечує, що вибори на Донбасі мають відбутися, але після виведення окупаційних військ і відновлення контролю над східним кордоном.

"Але в постанові про вибори… вони не хочуть, щоб ми писали, що вибори відбудуться скрізь, окрім як у них... Вони хочуть, щоб це було знято. Але це зовсім не означає, що коли ми його змінимо, то у них відбудуться вибори", - додав Кравчук.

Разом з тим він зауважив, що не знає, чи підтримає такі вимоги Верховна Рада.

Переговори ТКГ щодо Донбасу: що було раніше

  • 15 липня Верховна Рада ухвалила постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня. Згідно з рішенням, вибори на окупованих територіях Криму та Донбасу не призначаються і не проводяться.
  • За інформацією прес-служби Офісу президента, 19 серпня на зустрічі учасників Тристоронньої контактної групи Кравчук поінформував учасників ТКГ про направлення в рамках підготовки до місцевих виборів в Україні звернення до Верховної Ради з пропозицією розглянути питання про відповідність постанови про призначення місцевих виборів закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей", а також комплексу заходів щодо виконання Мінських угод, який був підтриманий резолюцією Ради безпеки ООН 2202 (2015 рік).
  • Сьогодні, 20 серпня, журналіст Сергій Гармаш, який на переговорах у рамках ТКГ представляє окремі райони Донецької області, у Facebook висловив думку, що Москва, «зливши» у ЗМІ документ з вимогою скасувати постанову Верховної Ради про місцеві вибори, унеможливила не тільки виконання цієї вимоги, а й саму постановку такого питання перед парламентом.
  • Гармаш вважає, що таким чином Росія свідомо загнала ситуацію в глухий кут і блокує проведення запланованої на кінець серпня зустрічі радників лідерів країн «нормандського формату».