Андрій Риженко розповів, які сценарії можуть реалізувати окупанти в Чорному морі / фото УНІАН

Цієї зими російські окупанти можуть реалізувати три загрозливих сценарії у Чорному морі. Один із них – перешкоджання судноплавству, заявив капітан 1 рангу запасу ВМС ЗС України, стратегічний експерт компанії "Соната" Андрій Риженко.

Як пояснив експерт в ефірі телеканалу "Еспресо", ця загроза є актуальною, оскільки окупанти продовжують вдаватися до подібних дій. Для цього росіяни залучають кораблі, авіацію і ракетні системи.

"Цю операцію росіяни продовжують проводити, залучають до цього кораблі Чорноморського флоту, які базуються у Севастополі. Йдеться про патрульні кораблі типу "Василій Биков" та ракетні катери, які базуються в Новоозерному. Фактично, вони готові перехоплювати судноплавство, якщо воно вийде за межі безпечного коридору, який зараз проходить через Прибережне, територіальні води Румунії, Болгарії та України", – пояснив він. 

Відео дня

Другою небезпекою для України експерт вважає ймовірні ракетні атаки кораблів Чорноморського флоту РФ. Зараз окупанти розосередили свої кораблі – вони знаходяться не лише в окупованому Севастополі.

"Два кораблі знаходяться в Севастополі, це російські фрегат "Адмірал Макаров" і корвет "Циклон". Також є кораблі в Новоросійську та три кораблі в пункті базування Туапсе. Всі вони можуть використовувати свої ракети для того, щоб наносити удари по Україні. Разом в залпі може бути використано 56 ракет. Однак до цього треба додати ще 4 кораблі, які базуються в Каспійському морі з такими ж ракетами, їх може бути 32. Тобто 88 ракет – це досить багато, вони можуть нанести великої шкоди", – наголосив Риженко. 

Експерт зауважив, що українська ППО навчилася збивати "Калібри", тому тепер росіяни використовують їх у комбінації з іншим озброєнням, зокрема – "шахедами". Мета таких атак – виявити засоби ППО та знайти маршрути, які б ці комплекси оминали.

Третя загроза, за словами Риженка, стосується десантної операції. Він зауважив, що росіяни мають для цього сили в Чорному морі. Проте зараз така операція неактуальна, оскільки для неї немає умов.

Війна в Україні: важливі новини

Російські окупанти не припиняють спроб захопити Авдіївку Донецької області. За словами начальника Авдіївської міської військової адміністрації Віталія Барабаша, ворог почав штурмувати місто ще з двох напрямків. Говорячи про промзону, він зауважив, що зараз "не можна сказати, хто на 100% контролює промку". Водночас територія коксохімічного заводу контролюється українськими захисниками. 

Тим часом речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів, скільки ракет "Кинджал" вдалося збити за допомогою комплексів Patriot. Першу таку ракету було збито 4 травня 2023 року. 

Вас також можуть зацікавити новини: