Експерт заявив, що у РФ для масованого удару по Україні є 800 літаків / Міноборони Російської Федерації / Facebook

Військовий експерт прокоментував реальність чуток про масове зосередження військових літаків військ РФ на спільному кордоні з Україною. Раніше в мережі з'явилася інформація, що ворог зосередив там близько 400 літаків і 300 вертольотів.

Як зазначив полковник Збройних сил України в запасі та військовий льотчик-інструктор Роман Світан в ефірі з російською журналісткою Юлією Латиніною, ця інформація не відповідає дійсності. За його словами, літак - це мобільний апарат, для якого подолати сотні кілометрів - не відстань.

У цьому контексті він уточнив, що Росії немає сенсу стягувати до своїх кордонів таку кількість літаків, адже навіть старі штурмовики-бомбардувальники Су-25/СУ-24 з легкістю долають по 500-600 кілометрів, в залежності від палива і навантаження. А у нових російських Су-30-35 бойовий радіус виходить за тисячу кілометрів.

"Літаку для того, щоб виконати бойове завдання в тому ж Бахмуті необов'язково бути біля кордону. Він може прекрасно відчувати себе в тому ж Енгельсі: злетіти, дійти, відпрацювати і повернутися", - сказав він.

Світан заявив, що наразі біля кордонів з Україною немає скупчення російських літаків. 

"Ніхто літаки біля кордонів з Україною й не накопичував. Вони розосереджені приблизно на чотирьох десятках аеродромів по периметру України - це і в Білорусі, це в Росії (в п'яти областях - Брянська, Воронезька, Курська, Бєлгородська, Ростовська області), і на території окупованої України, в основному в Криму", - перерахував він. 

Він уточнив, що на кожному з таких аеродромів знаходиться приблизно від однієї до трьох ескадрилій літаків, а на деяких по кілька полків. 

"Це не 300 і не 400 літаків. Якщо все порахувати, то я б так сказав 700-800, десь так",- заявив він. 

Росія стягує свою авіацію до кордону з Україною

Нагадаємо, що напередодні річниці з моменту початку повномасштабної агресії РФ проти України з'явилися чутки про те, що Росія готує масований удар по українських територіях й готова застосувати авіацію, яку раніше тримала в резерві

Повідомлялося, що агресор стягнув до кордонів України 300 або 400 літальних апаратів. Як зазначив член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський, протягом 22-24 лютого очікується ескалація обстрілів з боку РФ.

При цьому в ГУР Міноборони України зазначили, що Росія сховала свою бойову авіацію від ударів Збройних сил України щонайменше за 200 км від кордону з Україною. 

Раніше ветеран російсько-української війни Олексій Гетьман заявив, що у Росії в запасі досить велика кількість літаків-понад 2 тисячі.

Вас також можуть зацікавити новини: