Залужний заявив, що ЗСУ не готують наступу на Донбасі та звернувся до жителів ОРДЛО / фото facebook.com/CinCAFU

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний звернувся до жителів тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей через загострення ситуації на Донбасі. Він зауважив, що бойовики використовують мирне населення для ескалації конфлікту.

Відеозвернення Залужного з’явилося у Facebook.

"Бойовики, підтримувані Російською Федерацією, продовжують загострювати ситуацію, свідомо вводячи в оману жителів тимчасово окупованих територій. Заяви ватажків окупаційних адміністрацій про нібито наступ Збройних Сил України та силові сценарії звільнення тимчасово окупованих територій не відповідають дійсності. Надану мною інформацію підтверджують і в ОБСЄ", - заявив Залужний.

Головнокомандувач ЗСУ наголосив, що військово-політичне керівництво держави не планує і не проводить наступальні операції на сході України. Єдиним прийнятним для України варіант деокупації людей і територій - політико-дипломатичний. 

"Наступальна операція на Донбасі обов’язково призведе до чисельних жертв серед цивільного населення, тому такі сценарії навіть не розглядаються… Навіть у ці дні, коли бойовики здійснюють численні порушення режиму припинення вогню, ми відповідаємо тільки у випадку загрози життю особового складу чи цивільних мешканців. Ми не піддаємося на провокації. Ми не стріляємо по житловим районам, де бойовики цинічно розмістили свої позиції. Я звертаюся до жителів тимчасово окупованих територій - не вірте брехні окупаційної влади! Вас використовують для ескалації ситуації з метою розв’язання чергового кровопролиття", - заявив головнокомандувач ЗСУ.

Крім того, Залужний спростував повідомлення російської пропаганди щодо "диверсій" з боку України у Горлівці. За його словами, така інформація взагалі не відповідає дійсності.

"Ми об’єктивно не зможемо спростовувати всі фейки, які в геометричній прогресії в ці напружені дні сіє ворожа пропаганда, тому я закликаю всіх вірити тільки офіційним джерелам інформації і вірити в Збройні Сили України!", - додав Залужний.

Загострення на Донбасі: що відомо

Як повідомляв УНІАН, за минулу добу, 17 лютого, в районі проведення операції Об'єднаних сил окупанти 60 разів порушили режим тиші.

В результаті обстрілів один військовослужбовець Об'єднаних сил отримав поранення, ще один-бойове травмування, а також поранені дві цивільні особи.

Крім того, під час обстрілу Станиці Луганської було пошкоджено будівлю дитячого садка, лінії електропередач, газопровід і зруйновано два приватних будинки. Троє працівників дошкільного навчального закладу отримали контузії.

Також збройні формування РФ обстріляли з артилерійських систем населений пункт Врубівка, пошкодили будівлю місцевої загальноосвітньої школи газопровід і приватний будинок.

Після обстрілів школи і садка окупаційні та російські ЗМІ почали поширювати повідомлення про те, що населені пункти були обстріляні з українського боку.

Вас також можуть зацікавити новини: