Війська РФ не планують зупинятися в Україні / фото REUTERS

Президент РФ Володимир Путін має намір продовжувати "спецоперацію" в Україні. У його планах – посилення військового потенціалу, нова хвиля мобілізації, повне захоплення Луганської та Донецької областей, а також півдня України.

Таку думку висловив керівник Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках генерал армії Микола Маломуж в інтерв'ю Obozrevatel.

За його словами, Москва фактично висунула Києву ультиматум: або Зеленський погоджується на переговори на умовах Путіна, або РФ починає масштабний наступ на ключових напрямках.

Відео дня

"РФ зараз намагається продовжити стратегічну наступальну операцію, поставлено завдання остаточно захопити Луганську область – там залишилося кілька населених пунктів. Наступний етап – Донецька область, місто Сіверськ, Слов'янськ, Бахмут, Краматорськ. Там зосереджено основні зусилля", - говорить Маломуж.

За його словами, Росія має дуже великий дефіцит особового складу. Недаремно ж Радфед та Держдума РФ ухвалили нові рішення щодо посилення військового потенціалу окупантів: перехід економіки на військові рейки, можливо, розширення переліку підстав для мобілізації окремих категорій громадян. 

"Путін хоче заявити про статус-кво: про повністю контрольовані Донецьку та Луганську області, про південний коридор, який він добиватиме й далі та ставитиме умови щодо мирних переговорів, але з урахуванням їхніх умов. А ультиматум Путіна такий: або у найближчі півтора-два тижні ми розпочинаємо масштабний наступ на Донецьк, посилюємо тиск на Харків та на південь, або переговори на наших умовах. Умови цих переговорів уже озвучені в Росії: визнання Донецької та Луганської "республік", які вони мають намір повністю захопити, далі "демілітаризація" та невступ до НАТО й третє – статус-кво щодо захоплених територій, які зараз контролює Росія: Херсонська, Запорізька, Харківська області", - переконаний Маломуж.

За його словами, як тиск на офіційний Київ Росія використовує, зокрема, і масовані ракетні удари по містах нашої країни.

"На це нині спрямована не лише військова підготовка наступальних операцій, а й погрози Путіна та обстріли по всіх регіонах, включно з Вінницею, Миколаєвом, Харковом. Тепер вони будуть бити по центральних та західних областях України", - вважає генерал.

Зазначимо, Росія не припиняє ракетний терор України, а по всій лінії фронту застосовує тактику "спаленої землі", знищуючи артилерією українські міста і села. Відомо, що Росія запустила по українських містах понад 2960 ракет - це терор.

Президент України Володимир Зеленський закликав партнерів України якнайшвидше визнати Росію державою-терористом та затвердити нові санкції для РФ за терор.

Радник голови ОП Михайло Подоляк наголосив, що у Росії вимагають від України "визнання територіальних реалій" для завершення війни. Але єдина угода, яку Київ може укласти з Москвою, - повна військова поразка РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: