Ситуація в Маріуполі вкрай складна / фото REUTERS

Основна увага ЗМІ наразі прикута до кількох міст та регіонів. До Маріуполя - через надскладну гуманітарну ситуацію, до Харкова через постійні бої, до Києва через постійне намагання місцевих жителів повернутися до домівок та до Донбасу, якому прогнозують важку битву з окупантами.

Тож екс-заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко в інтерв'ю "Обозревателю" дав прогноз щодо згаданих міст та регіонів.

Наразі дедалі частіше лунають інсайди, що до 9 травня Путін хоче захопити Маріуполь. Тож генерал оцінив таку ймовірність.

Відео дня

"До 9 травня треба ще дожити, є час. Це питання може вирішуватися в контексті їхньої наступальної та нашої оборонної операції. Тут можливі лише асиметричні рішення", - заявив Романенко.

Журналіст у нього запитав, чи є в українських військових можливість утримати Маріуполь.

"Все давно мало пасти, як казали, а ми досі утримуємо. Там люди рівня кіборгів Донецького аеропорту", - наголосив генерал.

Що стосується Харкова, то, за його словами, це місто стоятиме. У росіян там понад 4 тисячі, є часткове блокування, але нині сил взяти місто у них немає.

Крім того, Романенко вважає, що на сьогодні РФ не має військ, щоб іти на Київ. Водночас путінські солдати зосереджені на захопленні Донбасу.

"Нині йдуть бої за Ізюм, Попасну, Рубіжне. Вони хочуть оточити угруповання ЗСУ та вийти на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей", - додав він.

Нагадаємо, Маріуполь перебуває в облозі з 1 березня. У місті немає води, світла, тепла і зв'язку. Багато хто не може знайти своїх рідних, які залишилися в місті з моменту повномасштабного вторгнення Росії і блокади окупантами. Загиблих, яких нікому поховати, комунальні служби ховають у братських могилах. Могили також з'явилися у дворах житлових будинків і на вулицях міста.

19 квітня почали з'являтися повідомлення, що окупанти штурмують "Азовсталь", де перебувають сотні мирних жителів. Офіційних підтверджень початку штурму комбінату від української сторони не було.

Вас також можуть зацікавити новини: