Британія відмовилася відправити свій контингент в Україну / фото Міноборони Велікобританії

Очільник Командування Сил спеціальних операцій Сполучених Штатів Америки Браян Фентон припустив, що в Україні діють британські спецпризначенці.

В інтерв'ю агентству AP генерал-лейтенант розповів про плани реструктуризації загонів "зелених беретів" на основі уроків, отриманих від британського спецназу в Україні. За його словами, війна стає більш високотехнологічною, тому може виникнути потреба у поповненні загонів кібер-експертами, пілотами ВПС або криптологами.

"Ці ідеї виникли на основі уроків, винесених з досвіду, отриманого в Україні, в основному очима наших британських партнерів зі спеціальних операцій. Вони не лише зробили це у своїх формуваннях, але й дуже швидко зрозуміли, що їм потрібні інші елементи їхніх об'єднаних сил", - цитує його Business Insider.

Відео дня

Фентон сказав, що британські спецназівці потребували порад пілотів Королівських ВПС щодо експлуатації безпілотників та військово-морського персоналу, "щоб допомогти їм зрозуміти спосіб навігації корабля в Чорному морі".

У британському Міністерстві оборони відмовилися коментувати Business Insider ці слова. "Це давня політика урядів, що змінювали один одного, не коментувати діяльність британського спецназу", - відповіли вони.

Журналісти нагадали, що спецназ Сполученого Королівства складається з кількох елітних підрозділів, в які входить спеціальна авіаційна служба, спеціальна катерна служба, спеціальний розвідувальний полк, група підтримки спецназу, 18 полк зв’язку та об’єднане авіаційне крило. Командос Королівської морської піхоти та полк рейнджерів також включають сили, здатні виконувати спеціальні операції.

У квітні 2022 року українські командири розповіли The Times, що британський спецназ навчав українських новобранців роботі з британськими протитанковими ракетами NLAW.

Високопоставлений чиновник європейської оборони сказав Financial Times у лютому: "Усі знають, що в Україні є західні спецпідрозділи - вони просто не визнавали цього офіційно".

Британські війська в Україні: що відомо

Велика Британія активно допомогає Україні у війні, надсилаючи військову допомогу та навчаючи українських військових на своїй території.

Лондон неодноразово заявляв, що не буде відправляти свої війська в Україну, оскільки це стане "мішенню" для Путіна. Водночас екс-міністр оборони Бен Воллес вважає, що категорично відмвовлятися від цього не варто.

Раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що британські та французькі військові перебувають в Україні для роботи з далекобійними ракетами, які вони передали ЗСУ. Велика Британія спростовувала його слова.

Вас також можуть зацікавити новини: