Путін розв'язав криваву війну проти українців / фото REUTERS

Після того, як світ побачив злодіяння російських окупантів у Бучі під Києвом, все частіше стали говорити про геноцид.

Правозахисник Марк Фейгін в інтерв'ю "Обозревателю" розповів, чи дійсно є всі ознаки геноциду українського народу і яке покарання може чекати на Путіна.

За його словами, з точки зору визначення, яке дано ще ООН в документах Генасамблеї 1948 року, в резолюції про геноциди і покарання за них, всі ознаки відповідають. Масове, повне або часткове знищення певної групи за якоюсь  з ознак. Тут - національною.

Відео дня

"Якщо говорити про дефініції, геноцид, безумовно, був. Особливість у тому, що це відбувалося не тільки в Бучі. Просто ми знаємо про знищення українців саме там, але ж саме за всіма цими ознаками відбиралися люди і знищувалися. Чоловіче населення, українці", - наголосив Фейгін. 

Також він оцінив перспективи покарання за геноцид в Україні, вчинений путінським режимом.

"Можна виписати сто арештів на Путіна, але хто поїде його забирати? Й скромніші режими не справлялися з цим завданням, де-небудь в Судані і так далі. На це йшли багато років. Тому я сподіваюся, що буде якийсь процес, який вплине в цілому на політичну ситуацію в світі, і в Росії зокрема. Тому що санкції зараз – найдієвіший інструмент", - зазначив правозахисник.

"Неможливо посадити Путіна на лаву підсудних в Гаазі, як це зробити? Але заміною цьому слугує система запровадження санкцій - більш жорстка, більш масова. Вона здатна створити умови для покарання.

А це, в свою чергу, може привести до політичних наслідків, до політичних змін в самій Росії. Чому ні?" - підсумував Фейгін.

Раніше в цьому інтерв'ю Фейгін пояснив коментарі росіян під відео про звірства окупатів в Україні та перехоплену розмову путінського солдата, в якій того закликали "швидше вбивати українців і повертатися додому". 

Вас також можуть зацікавити новини: