Пригожин не збирається відпускати "зеків" на волю після війни / фото Коммерсант

Російський соціолог Ігор Ейдман заявив, що мобілізованих Євгеном Прижиним "зеків" ніхто на яку свободу не відпустить, а їх змушуватимуть воювати і уб'ють.

"Я писав, що ці зеки заангажовані на півроку. Вони в основному завербовані в серпні-вересні-жовтні, тобто до весни їх треба буде випускати, а їх десятки тисяч. Чи зможе Пригожин або російська держава випустити десятки тисяч запеклих кримінальників-рецидивістів, та ще й які скуштували кров і володіють знаннями, як поводитися зі зброєю і вибухівкою? Очевидно, що ні", - сказав він у ефірі програми "Аргумент". 

Соціолог упевнений, що ніхто в Росії не хоче нової холодної весни 53-го, яка була після смерті Сталіна при Беріївській амністії.

Відео дня

"Тоді з таборів вийшов натовп зеків і влаштував моторошні масові вбивства і згвалтування в російських містах. Ніхто цього не хоче і не допустить. Тим більше, що навіть ніякого юридичного механізму звільнення цих зеків немає. Всі вони зараз "сидять" формально, і при цьому воюють. Хто кожного з цих 40 з гаком тисяч, крім Путіна, буде помилувати? Це теж абсолютно неможливо. Я думаю, що "пригожинці" їх будуть просто утилізувати – посилати на вірну смерть. Вже зараз це частково відбувається, але пізніше це буде очевидно. Всіх зеків спишуть в "вантаж 200", щоб не стикатися з якимись повстаннями, невдоволеннями, протестами. Адже спробуй застав людину, яка дивом вижила за ці півроку, знову воювати або йти в табір. Звичайно, це практично неможливо, тим більше озброєну людину. Його треба або відпускати, або вбивати. Його не відпустять, я думаю, будуть вбивати. І буде просто різанина. Найманці будуть вбивати зеків", - сказав Ейдман.

Також він пояснив, навіщо Пригожин влаштував показову виставу з "випускним" ув'язнених, які нібито воювали в Україні.

"Пригожин вирішив продемонструвати всім, перш за все, самим зекам, що він їх буде відпускати. І демонстративно видав путівку "в життя" кільком десяткам людей, мабуть, з числа своїх якихось відданих собак, а, може бути, це люди, які взагалі не воювали, а просто відкупилися. Я думаю, що він це зробив для того, щоб зруйнувати чутки, які ходять між зеками, що ніхто їх ні на яку свободу не відпустить, а будуть змушувати воювати і вб'ють. Не знаю, чи читав він мій пост, але на цю тему він вирішив завдати превентивного інформаційного удару. Він же навіть заявив, що вимагатиме, щоб зеків у МДІМВ приймали, таких студентів, які по 15 років відсиділи. Відповідно, я думаю, що кілька десятків людей він випустити може, але кілька десятків тисяч йому ніхто випустити не дасть, він і не буде цього робити. Тому до весни різанина "пригожинських" зеків буде абсолютно неминучою", - додав соціолог.

Завербовані Пригожиним ув'язнені на війні в Україні: деталі

Раніше ватажок ПВК "Вагнер" Пригожин їздив в російські колонії вербувати "зеків" на війну проти України: частина з них погодилася. "Зеків" навмисне відправляють у бій без харчування. Таке рішення обумовлено чітким усвідомленням того, що ув'язнені довго на війні не живуть.

Ув'язнених з Росії, які погодилися брати участь у війні проти України, звільнили таємним указом ще до того, як вивезли з колоній.

Нещодавно Пригожин "засвітився" серед групи "зеків" -найманців, які завершили піврічний контракт. Він привітав найманих вбивць українців з "чесним відпрацюванням" контракту і дав кілька дивних порад.