Залужний і Зеленський чи не "єдині", хто викликає довіру в серцях українців, свідчить опитування КМІС / Колаж УНІАН, фото facebook.com/CinCAFU, фото president.gov.ua

Серед українці знизився рівень довіри до чинного уряду та парламенту: абсолютну прихильність українців має хіба що Валерій Залужний. Зеленському також довіряє більшість, проте, вже трохи менше. 

Про це свідчать дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології. В порівнянні з груднем 2022 року частка тих, хто довіряє Верховній Раді, знизилася з 35% до 15%, а частка тих, хто не довіряє - зросла з 34% до 61%.

Довіра до уряду знизилася з 52% до 26%, недовіра - зросла з 19% до 44%.

Відео дня

"Хоча у випадку президента також є низхідна динаміка, проте він зберігає переважну довіру серед української громадськості. Так, наразі 62% довіряють президенту, а не довіряють - 18%. У грудні 2022 року 84% довіряли президенту, не довіряли - 5%", - зазначають в КМІС. 

За даними опитування, абсолютну довіру в суспільстві зберігають Збройні сили - як і в грудні 2022 року, так і зараз, їм довіряють 96% опитаних. Крім того, 88% українців довіряють головнокомандувачу Збройних Сил України Валерію Залужному (не довіряють – лише 4%).

В КМІС зазначають, що більшість українців - 59% - водночас довіряють і президенту Зеленському, і головнокомандувачу Залужному. "Частка українців, які мають поляризовані погляди, є досить невеликою. Так, лише 14% довіряють В. Залужному і при цьому не довіряють президенту, і лише 1% довіряють президенту, але не довіряють В. Залужному", - повідомляють соціологи. 

За даними опитування, критика влади зросла у всіх регіонах, хоча при цьому у всіх регіонах більшість довіряють президенту. Крім цього, там абсолютна більшість довіряє ЗСУ, Залужному та волонтерам.

Трохи знизився рівень довіра до СБУ, проте наразі більшість українців довіряють їй - 58% проти 16%, які не довіряють (у грудні 2022 року 63% довіряли СБУ, не довіряли - 9%). Водночас більш істотно знизилася довіра поліції - з 58% у грудні 2022 року до 41% зараз (недовіра зросла з 14% до 29%).

В Україні зберігається висока довіра волонтерам - 84% їм довіряють і лише 3% не довіряють (у грудні 2022 року показники була майже ідентичними).

Критично низькою, зі значним погіршенням порівняно з минулим роком, є довіра судам і прокурорам. Лише 12% українців довіряють судам і лише 9% довіряють прокурорам. Не довіряють - 61% і 64%. У грудні 2022 року судам довіряли 25%, прокурорам - 21%, але було удвічі менше тих, хто не довіряв їм.

Також значно втратили довіру українські ЗМІ. За останній рік з 57% до 29% стало менше тих, хто довіряє українським ЗМІ (натомість з 14% до 40% стало більше тих, хто не довіряє їм).

Крім того, втрачає довіру громадськості церква - за рік знизилась довіра з 44% до 38%.  

Україна розчаровується у владі: суспільство 'тримає' Залужний із Зеленським, - опитування КМІС

Аналітик КМІС Грушецький вважає, що наростання критики і зниження довіри владі, скоріше за все, є наслідком, з одного боку, несправджених очікувань на цей рік та, з іншого боку, претензіями щодо ефективності та прозорості діяльності.

Він зазначив, що принципово важливим результатом є те, що в Україні 59% українців водночас довіряють і президенту, і головнокомандувачу. "Українці вимагають єдності і тому дії окремих представників влади зі спроб дискредитації головнокомандувача викликають різке несприйняття в суспільстві. Українці не вірять у звинувачення, які можуть лунати на адресу Залужного (навіть більше, можна припускати, що такі звинувачення бумерангом негативно позначаються на самій владі)", - зазначає він.

Безугла казаже, що слід замінити Залужного

Нещодавно нардеп від партії "Слуга народу" Мар'яна Безугла вирішила з'ясувати, ким замінити головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного. Вона розпочала опитування на цю тему на своїй сторінці у соцмережі.

Народна обраниця у Facebook запропонувала людям з 13 кандидатур обрати того, кого вони вважають найкращим "замінником" Залужного, зокрема, генерал-лейтенанта ЗСУ Михайла Забродського, очільника Головного управління розвідки Міноборони нашої держави Кирила Буданова.

Перед цим, наприкінці листопада Мар’яна Безугла закликала Валерія Залужного піти у відставку, оскільки він нібито не зміг надати план задуму на наступний рік. За словами нардепа, військові просто сказали, що їм треба забирати не менше 20 тисяч українців на місяць.

Пізніше радник очільника Офісу президента Михайло Подоляк прокоментував висловлювання Безуглої. Він зазначив, що підігравання розмовам про необхідність будь-яких відставок в нашій державі - це підігравання РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: