Росіяни почали встановлювати ЗРПК "Панцир-С1" на дахах будівель у Москві / фото wikipedia.org

Установка ЗРПК "Панцир-С1" на дахах адміністративних будівель в Москві - це не тільки демонстрація страху російським військово-політичним керівництвом, а й демонстрація неповноцінності та дефективності цього комплексу, який "не має аналогів" у світі.

"Не можу сказати, що це зовсім поганий комплекс, це було б неправдою, але у нього є величезна кількість болячок, які є хронічними і невиправними", - відзначив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

За його словами, у ЗРПК "Панцир-С1" є серйозні проблеми з роботою в умовах щільної міської забудови:

Відео дня

"Висотні будівлі значно знижують ефективність фіксації загроз. Крім того, у ракет ЗРПК "Панцир-С1" є проблема і зі, скажімо так, огинанням цих самих будівель. У Бєлгороді про це добре знають".

Оновлено. Пізніше Коваленко додав, що ЗРПК "Панцир-С1" у Росії обмежена кількість. Як зазначив експерт, всього їх виробили 116 одиниць.

"Згідно з даними Генштабу ЗСУ, втрати становлять 33 ЗРПК "Панцир-С1". Тобто, третину комплексів було знищено у 2022 році. Енна кількість знаходиться у зоні бойових дій в Україні, для прикриття об'єктів російських військ і передових підрозділів по лінії зіткнення. І саме це призвело до того, що в самій РФ зараз відсутнє повноцінне ешелоноване ППО".

За інформацією Коваленка, зараз у Москву стягнули ЗРПК "Панцир-С1" з інших областей, тим самим послабивши їх:

"А все тому, що зайвих комплексів у них немає. Тобто, ППО в Росії стає все більш дірявою і все в ім'я "безпеки" Москви".

У Москві на дахах помітили ЗРПК "Панцир-С1" - що повідомлялося

Як писав УНІАН, у Москві на дахах будівель почали розміщувати самохідні зенітні ракетно-гарматні комплекси "Панцир-С1". Зокрема, їх помітили на дахах Міноборони РФ і одного з бізнес-центрів.

Як зазначив речник Повітряних сил Юрій Гнат, у нормальних країнах оборону організовують по-іншому.

"Ну, що тут дивуватися. Виходять із ситуації як можуть. Ніякої паніки немає", - сказав він.