ЗСУ завдали удару по вишках Бойка / Скріншот

На 117-й день повномасштабної війни РФ проти України ЗСУ показали, що більше не дадуть красти наш газ. Йдеться про удар по так званих "вишках Бойка" - бурових платформах "Чорноморнафтогазу", вкрадених росіянами в 2014 році.

Про це йдеться в сюжеті проекту FreeДом. Тоді, в 2014 році, російські спецпризначенці просто висадилися на платформи з повітря. Після чого об'єкт більше був схожий на військовий, ніж енергетичний. І ті самі нещастні постраждалі в результаті удару - це бойовики, які 8 років утримували захоплені вишки в українських водах. 

"Удар по вишках - це не помста ЗСУ, а чіткий стратегічний план зі звільнення акваторії Чорного моря і розблокування українських портів", - йдеться в сюжеті.

Розташований поблизу вишок острів Зміїний, на який пару тижнів звозилося багато техніки і ППО, був обстріляний фактично одночасно з буровими платформами. 

"Там нарешті стане такий шматок суші і багато російської розбитої техніки і вбитих росіян. І ще зруйновані "вишки Бойка", потоплені "Москва" і буксир "Василь Бех". Фактично Україна заявила, що не можна в цей район заходити російським кораблям. Не можна російським військовим туди заходити, тому що вони будуть знищені", - заявив військовий експерт Михайло Самусь.

З економічної точки зору Україна не зазнала втрат, оскільки газ, який добувався на "вишках Бойка", йшов на потреби окупованого Криму. За час анексії росіяни тут видобули, а точніше вкрали близько 12,5 млрд кубометрів газу. 

Знищення бурових платформ - дуже важливий хід з точки зору морської безпеки, оскільки Україна показала, що може "очищати" море і воєнним шляхом. 

Раніше повідомлялося, що Збройні Сили України завдали удару по бурових установках "Чорноморнафтогазу", які ще називають "вишками Бойка".

Після цього у Росії пригрозили ударами у відповідь по "центрам прийняття рішень" у Києві.

Вас також можуть зацікавити новини: