Російські окупаційні війська втратили можливість проводити масштабні наступальні операції / фото wikimedia.org

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко зазначив, що зараз багато розмов про повернення українськими захисниками Опитного, маленького села на південь від Авдіївки та на північ від тимчасово окупованого Донецька.

Він заявив, що при цьому, хтось бачить в цьому оперативно-тактичне досягнення, а хтось прогнозує операції в Донецьку.

"Я б хотів звернути увагу на дещо інший аспект, куди більш глобальний, що охоплює навіть більше, ніж зону бойових дій. Опитне це село, в якому навіть в кращі часи не проживало і тисячі чоловік. І воно останні 9 років знаходилося в самому епіцентрі війни. Північніше Опитного, Авдіївка, яка навіть у період "затишшя" 2015-2022 залишалася найгарячішою точкою по всій лінії фронту, але яку окупанти досі так і не змогли захопити", - написав Коваленко.

Відео дня

За його словами, Опитне - це проміжний трамплін на північний і північно-західний сектор Донецька.

"Але, головне навіть не це. Російські окупаційні війська втратили можливість проводити масштабні, по широкому фронту наступальні операції з другої половини 2022 року.  Єдине їхнє досягнення з другої половини 2022 року - це маленьке містечко Бахмут, наступ на яке велося вузьким фронтом і яке вони зараз поступально втрачають, під тиском СОУ. І це важливий момент", - зазначив експерт.

Коваленко стверджує, що в окупантів просідає оборона в Запорізькому трикутнику Новопрокопівка-Вербове-Очеретувате.

"РОВ просідає в районі Старомлинівки. Тріщить південь Бахмута. На Лівому березі Херсонської області розширюється сіра зона. Новомайорське... Опитне... Оборона тріщить по всій лінії фронту у окупантів. І це відбувається у другій половині 2023 року. Опитне - це не просто показник успіху в окремо взятій локації, це показник виснаження і втрати РОВ оборонного функціоналу, як в минулому році наступального", - додав аналітик.

Ситуація в Опитному -деталі

Селище Опитне біля Авдіївки (Донецька область) зайшли Сили оборони України, але поки складно говорити про якийсь контроль, тому що ворог безуспішно намагається відбити втрачені позиції.

Військовий експерт, військовий льотчик-інструктор та полковник запасу ЗСУ Роман Світан, окупантам майже нереально проскочити до Опитного. Він підкреслив, що поки окупанти намагалися обійти Авдіївку, українські війська створили групу і просунулися в Опитному – в бік Донецька і Донецького аеропорту.

Вас також можуть зацікавити новини: