Верховна Рада дозволила Міноборони напряму закуповувати товари військового призначення / фото УНІАН

Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення закупівель продукції, робіт і послуг оборонного призначення за імпортом (№9122).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 236 народних депутатів із 338, зареєстрованих у сесійній залі.

Документом у Господарському кодексі України встановлюється, що до зовнішньоекономічної діяльності також відноситься діяльність державних замовників з державного оборонного замовлення у випадках, визначених законом.

Відео дня

Читайте такожМіноборони планує збільшити закупівлю нового озброєння - Полторак

У законі "Про державне оборонне замовлення" встановлюється, що основні показники оборонного замовлення мають бути не просто затверджені Кабінетом міністрів, - його рішення також має бути погоджене із Комітетом Верховної Ради, до предмета відання якого належать питання національної безпеки і оборони.

Також встановлюється, що державний замовник у разі одержання в установленому законодавством порядку повноважень на право здійснення імпорту товарів військового призначення і товарів, які містять відомості, що становлять державну таємницю, може укладати договори (контракти) з оборонного замовлення на постачання (закупівлю) продукції, робіт і послуг оборонного призначення за імпортом або уповноважувати на укладання таких договорів виключно для забезпечення потреб державного замовника суб’єкта господарювання, що належить до сфери його управління.

У разі потреби уряд здійснює коригування основних показників оборонного замовлення за погодженням із Комітетом ВР з нацбезпеки і оборони в межах видатків, затверджених Державним бюджетом України.

У разі, якщо закупівля продукції, робіт і послуг за оборонним замовленням становить державну таємницю, вони можуть також закуповуватися в іноземних суб’єктів господарювання. Відбір таких виконавців здійснюється держзамовником без застосування конкурентних процедур на підставі обґрунтованих та документально підтверджених результатів маркетингових досліджень ринку продукції, робіт, послуг оборонного призначення.

Закупівля продукції, робіт, послуг оборонного призначення за імпортом для забезпечення потреб Збройних сил України, інших військових формувань може здійснюватися в іноземних юридичних осіб шляхом укладення держзамовником державного контракту з іноземною юридичною особою - виробником або постачальником продукції, робіт і послуг оборонного призначення, за умови надання такому замовнику повноважень на право здійснення імпорту товарів військового призначення і товарів, які містять відомості, що становлять держтаємницю.

Також така закупівля може здійснюватися шляхом укладення держзамовником державного контракту з вітчизняним суб'єктом господарювання, якому в установленому законодавством порядку надані повноваження на право здійснення експорту та імпорту товарів військового призначення і товарів, які містять відомості, що становлять державну таємницю.

У разі здійснення закупівлі продукції оборонного призначення в іноземної юридичної особи - виробника або постачальника такої продукції, робіт і послуг на суму, що перевищує 5 млн євро, обов'язковою умовою такої закупівлі є одержання Україною в особі офсетного бенефіціара відповідних компенсацій.

Одержання Україною компенсацій здійснюється шляхом укладення та виконання компенсаційного (офсетного) договору, який є зовнішньоекономічним договором (контрактом), що укладається в письмовій формі між офсетним бенефіціаром та іноземною юридичною особою.

При цьому в умовах особливого періоду введення надзвичайного стану, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях компенсаційні договори можуть не укладатися.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.