Міжнародна космічна станція на орбіті Землі, ілюстрація / NASA

Підрозділ оборонних інновацій Пентагону оголосив конкурс на розробку концепції орбітальної станції, яку можна було б використовувати для проведення експериментів і «зберігання вантажів».

Читайте такожНАТО схвалили нову програмну політику у сфері космосу

Як повідомляє N+1, посилаючись на Breaking Defense, прийом заявок буде проводитися до 9 липня 2019 року включно.

Відео дня

Згідно з оприлюдненим на сайті Підрозділу списком вимог, перспективна станція має  бути придатною для космічного будівництва, експериментів, навчання, випробувань, зберігання вантажів та їх транспортування, а також для "виконання інших функцій".

В рамках конкурсу Пентагон має намір замовити учасникам проектування та прототипування невеликої роботизованої орбітальної станції з внутрішнім об'ємом в 1 кубічний метр. Ця станція має бути придатною для роботи з вантажами або корисним навантаженням масою до 80 кілограмів.

Бортове джерело живлення має бути здатним підтримувати тривалу електричну потужність в 1 кіловат, а системи зв'язку апарату мають забезпечувати обмін даними на швидкості не менше 100 кілобіт на секунду.

Конкурс буде проведено в декілька етапів. На першому етапі мова буде йти про розробку проекту. У 2020 році, якщо військові отримають необхідне фінансування, стартує другий етап конкурсу, що передбачає розробку і виведення на орбіту Землі прототипів орбітальних станцій. Прототипи мають бути зібрані за модульним принципом, а також передбачати можливість подальшої добудови.

Після успішного завершення конкурсу, станція може бути доопрацьована. У число функцій, які вона зможе виконувати після модернізації, військові включили прийом на борт людей, зміну орбіти, проведення робіт за межами низької навколоземної орбіти, стиковку з іншими космічними апаратами, а також збирання інших об'єктів на орбіті за допомогою одного або декількох роботизованих маніпуляторів.

Раніше повідомлялося, що Британія посилює оборону в космосі для захисту супутників від Росії.