Більшість виробників зброї торгують з країнами, звинуваченими у серйозних порушеннях прав людини / travmatik.com

Правозахисна організація Amnesty International звинуватила компанії, що виробляють та продають зброю, у недотриманні правил етики.

Про це пише RFI з посиланням на нову доповідь організації.

Зазначається, що найбільші гравці ринку озброєнь фактично не стежать за тим, щоб держави не використовували їхню продукцію для порушення прав людини.

Відео дня

Читайте такожАваков звільнив керівника збройового заводу "Форт" після "приголомшливого" аудитуОпитані компанії запевнили, що ретельно стежать за дотриманням етичних норм. «Ми шануємо свої зобов'язання і поважаємо права людини», – запевнили правозахисників у Rayethon. Схожі заяви зробили в Airbus і Lockheed Martin.

На думку правозахисників, для виробників зброї етичні правила існують тільки на папері. «Більшість з 22 підприємств, з якими ми зв'язувалися, продають зброю країнам, звинуваченим у серйозних порушеннях прав людини й у військових злочинах. Зокрема, мова йде про Саудівську Аравію та ОАЕ», – пише Amnesty International.

Як стверджують правозахисники, більшість підприємств перекладають відповідальність за дотримання прав людини на держави, що видають ліцензію на торгівлю зброєю.

Читайте такожBusiness Insider: Росія хвалилася трьома видами нової зброї, які виявились просто брухтом«Прикриватися рішеннями держави – недостатньо, особливо в умовах того, що рішення про видачу ліцензій виявляються недосконалими. Держави, які дають відповідні дозволи, самі виявляються замішані у військових злочинах та порушеннях прав людини», – зазначили правозахисники.

У самих компаніях назвали висновки Amnesty International «невірними та помилковими».

В італійському холдингу Leonardo, який спеціалізується на виробництві безпілотних літальних апаратів, запевнили, що у своїй діяльності не обмежуються лише законами та ліцензіями, а застосовують внутрішні етичні правила. Як саме застосовувалась ця політика під час поставок зброї для операцій Саудівської Аравії в Ємені, у Leonardo не пояснили.

Як раніше повідомляв УНІАН, США почали розробку нових ракетних систем.