Ілюстрація REUTERS

У 2018 році обсяги продажу озброєнь у світі зросли на 4,6% порівняно з 2017 роком. Загальні обсяги продажу сотні найбільших оборонних концернів світу торік становили 420 мільярдів доларів.

Такі дані містить дослідження Стокгольмського інституту проблем миру (SIPRI), повідомляє DW.

Читайте такожЗ’явилось відео польоту крилатої ракети "Нептун"

Відео дня

Згідно із опублікованими даними, на світовому ринку озброєнь минулого року й надалі домінували американські компанії.

Перші п'ять місць у рейтингу за такими американськими корпораціями, як Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon та General Dynamics. Ці п'ять компаній продали разом озброєнь на суму 148 мільярдів доларів.

Загалом американські компанії із рейтингу SIPRI реалізували зброї та оснащення військового призначення на 246 мільярдів доларів. Це відповідає 59% від загальних обсягів продажу зброї ста провідних зброярських концернів світу. Торішній показник американських оборонних підприємств на 7,2% перевищує позначку за 2017 рік.

На другому місці опинилися російські підприємства. 10 із них реалізували озброєнь та товарів військового призначення на 36,2 мільярда доларів, що на 0,4% менше порівняно з 2017 роком.

Китайські компанії у рейтинг не увійшли через брак надійної інформації щодо реальних обсягів продажу озброєнь.

Щодо Європи, то до списку SIPRI увійшли 27 європейських виробників озброєнь. Упродовж 2018 року вони реалізували зброї на 102 мільярди доларів, що на 0,7% більше порівняно з 2017 роком.

До переліку сотні найбільших виробників зброї та військової техніки у світі знову потрапили чотири німецькі концерни: Rheinmetall AG, Krauss-Maffei Wegmann, Thyssenkrupp і Hensoldt. Їхня частка ринку становила 2%, а результат продажу продукції за підсумками 2018 року зменшився на 3,8% - до 8,4 мільярда доларів. 

В оприлюдненому експертами SIPRI рейтингу український державний концерн "Укроборонпром" посів 71-ше місце з продажами в 1,3 мільярда доларів.