Ілюстрація / REUTERS

На озброєння НАТО надходить безпілотник Global Hawk RQ-4D – другий з серії БПЛА даної модифікації.

Читайте такожТурецький дрон Akinci злетів з українськими двигунами (відео)

Всього до 2022 року на службу Альянсу повинні стати п'ять БПЛА Global Hawk RQ-4D загальною вартістю $1,5 млрд, повідомляє enovosty.com/news. Global Hawk RQ-4D є головною складовою повітряної компоненти системи повітряної розвідки НАТО AGS (Alliance Ground Surveillance).

Відео дня

Система AGS призначена для стеження з повітря за наземною і надводною обстановкою в реальному часі, в будь-який час доби і в будь-яких погодних умовах. Система AGS надасть Альянсу здатність контролювати з повітря значні за площею ділянки земної та морської поверхні з великим выддаленням від розвідуваних об'єктів, але тільки з міжнародного або союзного повітряного простору.

Компанія Northrop Grumman спеціально адаптувала конструкцію безпілотника Global Hawk RQ-4D під особливі вимоги програми AGS, визначені Північноатлантичною радою та ВГК ОЗС НАТО в Європі.

БПЛА оснащений радіолокаційною станцією AN/ZPY-2. Ця РЛС з активними фазованими антенними решітками 3-сантиметрового діапазону (X-band) забезпечує режими відображення рухомих наземних цілей GMTI, низьколетючих повітряних цілей, бокового огляду з синтезованою апертурою (SAR) і наземної радіолокації високої роздільної здатності.