Коваленко оцінив ефективність HIMARS на фронті / колаж УНІАН, фото Генштабу, Олександра Коваленка

Американська реактивна система залпового вогню HIMARS, яку активно застосовують українські військові, є найбільш ефективною РСЗВ з усіх, які сьогодні присутні на фронті. Про це заявив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив". Олександр Коваленко.

"Це найбільш ефективна на сьогодні реактивна система залпового вогню, які присутні в зоні бойових дій в Україні. Усі ті РСЗВ, про які ми знали до того, переважно радянського зразка. Це БМ-21 "Град", "Смерч", "Ураган", Вони ні в яке порівняння не йдуть за точністю і за ефективністю з HIMARS", – додав він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Він також зауважив, що HIMARS досі не потрапляв у статистику українських втрат, тоді як серед систем радянської номенклатури вони все ж є. 

Відео дня

"Якщо ми регулярно бачимо звітності про знищення всієї цієї номенклатури – радянської та пострадянської – систем реактивного вогню з боку як російських окупантів, так і періодично так само знищується і (з боку) Сил оборони України, ті ж самі "Гради", "Смерчі", "Урагани", то якраз M142 HIMARS і M270 ще жодного разу не були учасниками цієї сумної статистики. Тобто це максимальна ефективність застосування таких засобів, з урахуванням їхніх тактико-технічних характеристик", – резюмував Коваленко. 

Застосування HIMARS на війні в Україні

З того моменту, як Україна отримала реактивні системи залпового вогню HIMARS, вони неодноразово фігурували в новинах про знищення ворожих складів, місць розміщення окупантів тощо.

Зокрема, 1 листопада повідомлялося, що ЗСУ накрили вогнем з HIMARS батальйон "мобіків" з Чувашії – відомо про десятки загиблих і поранених окупантів. Також ліквідовано командира батальйону. 

Крім того, саме з цих систем запускали ракети ATACMS, якими вдарили по аеродромах в окупованих Бердянську Запорізької області та Луганську. Тоді було знищено та пошкоджено кілька російських вертольотів.

В Інституті вивчення війни зауважили, що з появою в ЗСУ ракет ATACMS російським командирам доведеться розосередити авіаційні засоби та відвести частину літаків далі від лінії фронту.

Вас також можуть зацікавити новини: