F-16 поки не погодилися надати Україні / фото REUTERS

Якою б досконалою не була наша протиповітряна оборона, у нас надто велика територія для захисту лише зенітними комплексами. Про це  в ефірі ТСН заявив військовий кореспондент Андрій Цаплієнко.

"Без літаків F-16 рівень збиття ворожих цілей так і залишиться у нинішніх межах до 80%. Для ППО потрібні F-16, каже командування Повітряних сил", - заявив військкор. 

Як наголошував спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, основне завдання цих літаків - прикрити України від російського ракетного тероризму. F-16 може стати тією частиною ППО, якої сьогодні суттєво бракує, говорив представник Збройних сил.

"В України занадто велика територія, щоб перекрити її однією-двома батареями бодай найкращих у світі протиракетних систем", - говорить Цаплієнко.

Також кореспондент ТСН згадав слова міністра оборони Олексія Резнікова про те, що з часом Україна все ж отримає F-16. Наразі це - найдорожча історія.

Розмови про надання F-16 Україні

Україна з минулого року просить західні країни надати їй винищувачі F-16 для закриття нашого неба та прикриття Сил оборони під час контрнаступу. 

У Міністерстві оборони США заявляли, що на цій стадії військових дій багатоцільові літаки F-16 не допоможуть Україні. Також неодноразово наголошувалося, що для цих винищувачів мають бути логістичні умови в Україні. Крім того, підготовка пілотів буде досить тривалою.

Натомість Україні надали літаки МіГ-29. Словаччина передала Україні всі 13 обіцяних винищувачів. Перші 4 одиниці були відправлені в березні, а ще 9 вдалося безпечно доставити протягом місяця.

Вас також можуть зацікавити новини: