FPV-дрони використовують для скидання боєприпасів / фото ua.depositphotos.com

Фахівець, який сам створює антидронові пристрої, розповів, що після нейтралізації FPV-дронів їхню поведінку передбачити неможливо і потрібно бути готовим до всього. Про свої дослідження на брифінгу в медіацентрі "Україна-Одеса" повідомив інженер-конструктор Альберт Вірнін.

Фахівець розповів про "розумні" безпілотники, зокрема – FPV-дрони, які небезпечні, серед іншого й тим, що окупанти їх використовують для скидання боєприпасів на мирне населення та позиції Сил оборони України. Як пояснив Вірнін, такі пристрої працюють під керуванням оператора, який начебто сидить усередині дрону.

"Протидія подібним високотехнологічним пристроям теж має бути технологічною. Особливо це стосується керованих дронів. Некеровані дрони, такі як "Шахеди", вони ж "Герань-2" ми зараз не розглядаємо. Тому що проти них дієве лише вогневе ураження... Ми говоримо про дрони, керовані людиною", - розповів Вірнін.

Відео дня

За його словами, для управління "розумними" дронами створюються спеціальні радіоканали передачі між ними та оператором. Відповідно, протидія дронам ґрунтується на порушенні цього зв'язку (каналу).

Як підкреслив конструктор, порушити цей зв'язок досить складно через "просторість" радіоефіру. Тим більше, що дрон необхідно розпізнати заздалегідь, оскільки FPV-пристрій рухається швидко і за візуального контакту (250-300 метрів), як правило, реагувати вже пізно.

За словами Вірніна, неможливо передбачити, як поведе себе дрон після втрати зв'язку з оператором. Це залежить від певних факторів, у тому числі налаштувань. Наприклад, "розумний" дрон може перейти на м'яку посадку або спробує зробити розворот і повернутися на вихідну позицію. Крім того, дрон може рвонути вгору, щоб вийти із зони радіоглушення, або впасти "каменем вниз".

Інженер-конструктор розповів, що весь свій вільний час присвячує створенню невеликих антидронових установок для українських військових. Він підкреслює, що це не є його бізнесом – фахівець намагається вкластися в собівартість виробу – у суму до 2 тис. доларів. Вартість залежить від начинки "рушниці", потужності генератора перешкод, який є найдорожчою деталлю пристрою. Інші "вузли" майстер виготовляє з підручних матеріалів. Наприклад, використовує звичайні електрощитки, терки для штукатурки, під корпус може пристосувати каналізаційні труби, а під ручку - шурупокрут. При цьому аналогічний пристрій іншого українського виробника коштує 600 тис. гривень, а австралійська "рушниця", яка забезпечена великим діапазоном частот – 2,4 млн грн.

Інженер виготовляє антидронові рушниці з підручних матеріалів / скріншот відео

Конструктор пояснює, що частину своїх антидронових рушниць військовим просто подарував, а коли не вистачає грошей на черговий задум, його дружина оголошує збір коштів через соціальні мережі. У закупівлі деталей йому також допомагають члени сім'ї та друзі.

Випробування своїх винаходів конструктор проводить разом із військовими, які говорять йому, куди і коли приїхати.

На фронті загинув винахідник

Як повідомляв УНІАН, на фронті загинув багаторазовий чемпіон із соціальних інновацій винахідник Борис Чубін. Нагадаємо, 24-річний чоловік загинув під Авдіївкою 30 серпня 2023 року, виконуючи бойове завдання у складі 59 окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка.

Чубін - один із найвідоміших українців сучасного покоління, багаторазовий чемпіон країни із соціальних інновацій. Він знав кілька іноземних мов, міг давно поїхати на навчання за кордон, але вирішив залишитися в Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: