РФ збільшує виробництво боєприпасів, але є важливий нюанс/ фото facebook.com/ukroboronprom

У Росії збільшується виробництво боєприпасів. Так, із січня до лютого 2024 року АТ "Науково-дослідний машинобудівний інститут ім. В.В. В.В. Бахирева", а також низка інших підприємств ВПК Росії, виробили 420 тис. боєприпасів. Однак, як зазначає військовий експерт Олександр Коваленко, при оцінці цієї ситуації варто звернути увагу на цікавий нюанс. 

Так, пише експерт, серед вироблених боєприпасів є не тільки затребувані та звичні калібри 152-мм, 122-мм для ствольної артилерії і танкові постріли 125-мм, а й 100-мм і 115-мм. При цьому приріст за місяць склав 11%, але насамперед за рахунок нарощування виробництва 100-мм і 115-мм, а також 125-мм. І саме на цю деталь закликає звернути увагу Коваленко.

"Річ у тім, що 100-мм артилерійський постріл призначений насамперед для протитанкових гармат МТ-12 "Рапіра", які зараз стали масово відправляти в зону БД. Калібр 115-мм призначений для танків Т-62 і зараз ця машина стає в зоні БД повноцінним ОБТ. Тобто, приріст виробництва боєприпасів відбувається на тлі нарощування продукції для відновлюваного озброєння, але не нового", - підкреслює експерт.

Відео дня

З іншого боку, зазначає Коваленко, до кінця березня 2024 року, в Росії мають намір відродити і наростити виробництво 203-мм активно-реактивних снарядів для САУ "Піон" ЗВОФ35 і ЗВОФ34/42 на потужностях "Завод "Пластмас".

Крім того, експерт нагадав, які підприємства в РФ зараз нарощують виробництво снарядів.

Це 116 арсенал (Червонооктябрьський, Республіка Марій Ел), 53 арсенал (Юганець, Нижегородська обл.), 6 Арсенал (Бурмакіно, Ярославська обл.), 63 арсенал (Липецьк), Гефест-М (Реж, Свердловська обл.), Завод "Пластмас" (Копейськ, Челябінська обл.).

"Примітно, що більша частина з них розташована в радіусі 1 000 км від кордону України і Росії", - підсумовує експерт, явно натякаючи на можливі удари українських БПЛА.

Виробництво снарядів у Росії

Раніше CNN писав, що Росія виробляє майже втричі більше артилерійських боєприпасів, ніж США і Європа. Це є ключовою перевагою напередодні чергового російського наступу в Україні.

Так, за підрахунками видання, Росія виробляє близько 250 тисяч артилерійських боєприпасів на місяць, або близько 3 мільйонів на рік. У сукупності США і Європа здатні виробляти лише близько 1,2 мільйона боєприпасів на рік для відправки Києву.

Вас також можуть зацікавити новини: