Аналітики пояснили, чи реальна ідея докупити снаряди для України поза межами ЄС / фото Rheinmetall

На фоні неспроможності країн Євросоюзу поставити обіцяний один мільйон боєприпасів для України до березня 2024 року, з'явилась пропозиція докупити їх в інших країнах. Зокрема, мова йде про партію з 450 тисяч боєприпасів, які мають додатися до 524 тисяч, які ЄС зможе виробити до березня цього року – і це дозволило б досягти заявленого плану у мільйон боєприпасів.

Водночас, як пишуть аналітики Defence Express, цей нібито простий крок "взяти і купити" насправді є багатошаровою комплексною задачею, яка складається навіть більше з політичних ніж виробничих складових.

Так, джерелами походження боєприпасів вже названі Південна Корея, Південно-Африканська Республіка та Туреччина.

Відео дня

Щодо Південно-Африканської Республіки, то головним виробником артбоєприпасів у цій країні є Denel Munition, що й так належить німецькому Rheinmetall. Тому фігурування цієї країни можливо здебільшого у ролі постачальника наявних на складах боєприпасів, кількість яких оцінити доволі важко, зазначають аналітики, вказуючи, що на початку 90-х у ПАР було близько сотні 55-мм артилерійських систем, з яких станом на зараз у строю залишилось вісім.

Щодо Південної Кореї, то її можливості постачання не викликають сумнівів, при цьому, як з власних запасів, так і з виробництва, оскільки раніше Сеул вже погодився на постачання сотень тисяч боєприпасів по круговому обміну.

Водночас, вказують аналітики, окрім наявності запасів чи виробництва у питанні озброєння важливу роль має політика. Бо Південна Корея поки не постачає до України боєприпаси напряму, тож рішення щодо відправки навіть через ЄС снарядів до ЗСУ вимагає відповідного перегляду своєї політики Сеулом.

Це ж питання стосується і Туреччини, бо наразі Анкара, не проти постачання снарядів нового виробництва до України за комерційними контрактами, але передача власних снарядів з запасів міністерства оборони - зовсім інша справа, пише DE.

Крім того, аналітики вказують на ще один момент - на питання наявності, можливостей та політичної волі у країнах-постачальниках накладається й політичне рішення у середині Євросоюзу.

"Бо, наприклад, Франція погодилась на план з виробництва боєприпасів для України на умовах того, що вони будуть вироблені у Європі. Тобто гроші мали бути вкладені у власні європейські виробничі можливості", - пише DE.

Снарядний голод в Україні - що відомо

Міністр оборони України Рустем Умєров заявив у листі до своїх колег з ЄС, що Україна стикається з критичною нестачею артилерійських снарядів. Чиновник підкреслював, що нашій державі потрібно 200 тисяч 155-мм снарядів на місяць.

Як писали ЗМІ, через брак боєприпасів українські артилеристи вимушені змінити тактику обстрілів. Вони більше не можуть вести вогонь навмання, натомість змушені вибирати лише конкретні підтверджені цілі.

Раніше видання Politico писало, що Чехія запропонувала ЄС щоб відсутні 450 тисяч артснарядів для України закупили за межами Євросоюзу. Постачальниками можуть стати збройові компаніїї Південної Кореї, Туреччини та Південної Африки.

Вас також можуть зацікавити новини: