Для захисту Харкова одних тільки "Петріотів" буде замало / колаж УНІАН, фото Getty Images, кадр із відео

Щоб захистити Харків від російського повітряного терору, потрібні системи Patriot. Але ці дорогі та вкрай дефіцитні ЗРК будуть швидко знищені, щойно з'являться поблизу міста. Про це заявив український військовий експерт Олександр Коваленко в статті для OBOZ.UA.

"ЗРК Patriot збиває всю, абсолютно всю номенклатуру російських ракет - починаючи від дозвукових крилатих типу Х-101/555 і КРМБ "Калібр" і закінчуючи Х-47М2 "Кинджал" і 3М22 "Циркон". Але Patriot не застосовується проти малогабаритних об'єктів", - пише Коваленко.

Він зазначив, що над Харковом і областю постійно кружляють десятки російських розвідувальних дронів типу "Орлан", які збирають інформацію і коригують вогонь по місту та околицях у реальному часі. За словами Коваленка, ці дрони рідко збивають, оскільки Україні не вистачає відповідних комплексів ППО.

Відео дня

"Упевнений, у багатьох виникла думка: так ось ЗРК Patriot і буде їх збивати! Ні, не буде. І тут навіть не питання в ціні зенітних керованих ракет (ЗУР) до Patriot і ціні БПЛА Орлан-10, а в тому, що "петріот" його просто не побачить. Тобто, російський розвідувальний БПЛА в нинішніх умовах зможе навести на ціль (на ЗРК Patriot) російський 9М723 ОТРК "Іскандер" або, що ще вірогідніше, десяток баражуючих боєприпасів "Ланцет", - пояснює аналітик.

За словами Коваленка, щоб не втрачати по одному ЗРК Patriot на тиждень, необхідно забезпечити його тотальний захист. Йдеться про інші системи ППО, які прикриватимуть "Петріот" і боротимуться з російськими дронами-розвідниками.

"У зоні від кордону з РФ до північно-східних кордонів Харкова необхідно створити безпольотну зону для російських розвідувальних БПЛА. Що в цьому питанні може допомогти? Комплекси малого радіусу дії: наприклад, ЗРК Crotal, Stormer, "ОСА", "Стріла-10" та інші, зокрема ЗСУ Gepard. Але все ж ракетні засоби, ЗРК, ефективніші за дальністю і своєчасністю знищення. Але є нюанс. Вищезгадані західні зразки ми отримуємо в недостатній кількості і повільно, а радянські варіанти відчувають дефіцит радянських ракет і поступово переходять (за допомогою модернізації) на західні", - говорить аналітик.

Коваленко наголосив, що говорити про появу ЗРК Patriot на захисті Харкова неможливо доти, доки не буде вирішено проблему з російськими розвідувальними дронами над містом.

Російський терор Харкова

Як писав УНІАН, у суботу вдень російська авіація завдала бомбового удару по Харкову. Одна з бомб влучила в будівельний гіпермаркет, у якому перебували сотні людей. Через деякий час стало відомо, що інший удар припав на парк в іншій частині міста. На поточний момент відомо про двох загиблих і 24 поранених.

Коментуючи цей удар, президент України Володимир Зеленський закликав партнерів надати Україні засоби ППО і сучасну авіацію.

"Якби в України було достатньо засобів ППО та сучасної бойової авіації, такі російські удари стали б просто неможливими. І саме тому ми звертаємося до всіх лідерів, усіх держав: нам потрібне значне посилення протиповітряної оборони і достатньо можливостей знищувати російських терористів", - наголосив він.

Вас також можуть зацікавити новини: