Модифікована українська ракета "Нептун" небезпечна для Росії / ВМСУ

Виробництво Україною нещодавно модифікованих крилатих ракет, здатних вражати цілі на відстані сотень миль від російського кордону, викликала побоювання, що Володимир Путін може вдатися до ядерного варіанту, якщо дійде до "відчаю".

Доктор Алан Мендоса, виконавчий директор аналітичного центру суспільства Генрі Джексона, заявив, що, хоча ядерна загроза малоймовірна, вона все ж залишається, якщо глава Кремля відчує себе загнаним в кут на тлі атак на російські міста.

"Малоймовірно, що Росія завдасть ядерного удару по Україні або по союзниках по НАТО просто у відповідь на використання ракет "Нептун" – це означало б відповідь Заходу, який, безсумнівно, прискорив би крах режиму Путіна. Проте, якщо Путін відчує, що його влада йде з його рук, він може зробити відчайдушний крок. У цей момент можна сподіватися, що більш розумні сили в російській ієрархії втрутяться і усунуть його від командування", - цитує експерта видання Daily Mail.

Відео дня

В США бояться ескалації через успіхи ЗСУ

Тим часом, колишній військовий аташе США в Москві і бригадний генерал армії США у відставці Кевін Райан заявив, що Вашингтон стривожений новим ударним потенціалом України.

"Адміністрація США стурбована тим, що успішні напади України на Росію можуть дати Путіну привід розширити війну на захід або навіть використовувати ядерну зброю. Використання "Нептуна" для атак на російську інфраструктуру призведе до ескалації війни і змусить Путіна і його військове керівництво також посилити атаки на українські міста", - побоюється Райан.

Це сталося після того, як минулого місяця Україна знищила сучасну російську систему ППО, розташовану на окупованому Кримському півострові, завдавши прямого удару в С-400 "Тріумф". Рупори державних ЗМІ Путіна і військові блогери виступили проти нападу, назвавши його результатом поставленої Великобританією ракети Storm Shadow і пригрозивши відплатою Заходу. Пізніше з'ясувалося, що причиною знищення С-400 був не британський снаряд, а модифікована версія крилатої ракети "Нептун", яка в 2022 році потопила "Москву", гордість російського Чорноморського флоту.

Переобладнавши протикорабельну ракету "Нептун" для стрільби з наземних позицій по наземних цілях, українські інженери надали армії Зеленського можливість наносити удари в глибокий тил на території Росії.

"Нептун" може бити по глибокому тилу Росії

Старший керівник досліджень в області оборони і безпеки Rand Europe Брайден Сперлінг розповів, що нещодавно модифікована ракета може дозволити Україні знищувати цілі на відстані понад 200 миль всередині російської території з високою точністю.

"Більш рання протикорабельна версія потопила російський крейсер "Москва", так що це високоточна зброя. Прогнозована дальність для цієї нової версії для наземних атак, мабуть, становить десь між 170 і 190 милями, а за деякими джерелами, можливо, може досягати до 225 миль", - вказав Сперлінг.

Він додав, що модифіковані ракети "Нептун" відкривають нові можливості для ЗСУ, чий доступ до західних систем озброєння, таких як ракети Storm Shadow, залежить від їх використання виключно для захисту української території, а не для нанесення ударів через кордон.

"Модифікація системи "Нептун" дозволяє Україні доповнити отримані західні ракети високоточною ракетою великої дальності, яку вона може виробляти всередині країни. Це ще одне джерело поставок, яке Україна може використовувати без умов, які притаманні великій кількості західного обладнання. Це дає Україні ще один інструмент для ударів по російських цілях, таких як авіабази, штаби, логістичні вузли, військово-морські об'єкти і ключові військові можливості", - пояснив експерт.

За його словами, малоймовірно, що Київ завдасть прямого удару цими ракетами по густонаселеному району, але зазначив, що українські безпілотники вже врізалися в урядові установи в Москві.

"Ця версія "Нептуна" може вражати цілі в російських містах... Україна вже показала, що може і буде завдавати ударів по території Росії безпосередньо, зазвичай за допомогою дронів. Єдина різниця тут полягає в тому, що ця ракета має важчу боєголовку, ніж бомби, які можуть нести безпілотники, які Україна досі використовувала проти російської території. Попри гучну риторику Росії, вони не захочуть йти на ескалацію, що може залучити НАТО і Захід в цей конфлікт. Але можливо, що якби Україна використовувала ракету "Нептун" для знищення особливо цінної або чутливої цілі, Росія могла б відчути необхідність ескалації", - вважає Сперлінг.

Кремль не зможе приховати збитки від українських атак

У свою чергу полковник армії США у відставці Джіан Джентіле додав, що Кремль не зможе приховати масштаб збитку, який можуть завдати українські ракети "Нептун", і це може змінити думку Путіна про те, як розвивається війна.

"Нанесення ударів по цілях всередині Росії українськими ракетами Р-360 переносить війну в будинки росіян, зокрема до тих, хто живе в Москві. Таким чином, на стратегічному рівні їх вплив носить скоріше психологічний характер, оскільки руйнує міфи про війну, висунуті російськими державними ЗМІ, так, як не може зробити ніяка інша інформаційна кампанія, що проводиться українцями. На оперативному рівні українські ракети Р-360 безумовно можуть мати військовий вплив, оскільки вони можуть завдавати ударів по російських аеродромах, складах боєприпасів та інших об'єктах життєзабезпечення на території Росії", - підкреслив американський військовий.

Минулого року одна з протикорабельних ракет "Нептун" потопила флагманський корабель Чорноморського флоту Володимира Путіна "Москва". Адаптовані ракети "Нептун" в арсеналі України, можливо, не стануть вирішальним моментом у війні. Але загроза для Росії, що зросла, безумовно, може допомогти сухопутним військам України прорватися через російські лінії оборони на Донбасі, а також на півдні Херсонської та Запорізької областей.

"Подібна міра не стане поворотним моментом у війні як такій. Це станеться тільки в тому випадку, якщо українці зможуть прорвати російську лінію фронту або якщо події призведуть до повалення Путіна і його партії. Однак напад на російські сили на великій відстані поліпшить військові дії України і може сприяти ослабленню російської оборони і морального духу, що саме по собі може сприяти військовому прориву на лінії фронту. Ці адаптовані ракети можуть бути легко перехоплені Кремлем, оскільки вони не досягають швидкості звуку, тому у Путіна будуть обмежені побоювання з приводу нападу на російські міста. Але він буде турбуватися про свої стратегічні бази в Криму", - сказав Мендоса.

"Нептун" vs Storm Shadow - що небезпечніше

Співробітник Rusi Семюел Кренні-Еванс додав, що хоча ракети "Нептун", можливо, і не такі потужні, як системи типу Storm Shadow, вони все ж можуть завдати значної шкоди та підвищити можливості України для атак.

"Неясно, чи можуть модифіковані ракети "Нептун" літати зі змінним профілем польоту, що роблять такі ракети, як Storm Shadow, щоб ухилятися від засобів протиповітряної оборони та їх виявлення. Якщо вони цього не можуть зробити, то російські засоби ППО зможуть їх збити. При цьому комбінування типів ракет також є ефективним способом протидії ППО. Таким чином, буде складно протистояти одночасному запуску Storm Shadow, "Нептуна" та дронів по цілі", - вважає експерт.

Час покаже, чи виявляться нещодавно адаптовані ракети "Нептун" ефективною зброєю, яка допоможе ЗСУ витіснити російських окупантів.

Ситуація на фронті станом на 10 вересня - останні новини

Представники українського Міністерства оборони в заявили, що війська повернули собі велику територію на східному фронті і просуваються на південь у контрнаступі проти російських військ. Заступник Міністра оборони Ганна Маляр заявила, що київські сили почали захоплювати більше території навколо Бахмута, відвоювавши там близько 30 миль території з моменту початку контрнаступу на початку червня.

Тим часом, на відео, опублікованому на сайті президента України в понеділок, видно, як Зеленський відвідує війська у Східній Донецькій області, де знаходиться Бахмут, і в Запорізькій області, де київські сили намагаються просунутися на південь, до Азовського моря.

Під час свого тримісячного наступу Київ відбив низку сіл і селищ, але його солдатам заважали великі російські мінні поля та траншеї. Минулого тижня Маляр заявив, що українські війська прорвали першу лінію оборони Росії, і тепер українські військові розраховують на більш швидкий наступ. Але Москва продовжує завдавати повітряних ударів по українських об'єктах, в тому числі по портовій інфраструктурй, і повідомляє про атаки безпілотників на російську територію.

Вас також можуть зацікавити новини: