Європа досі не усвідомила, що настав час озброюватися / фото facebook.com/NATO

Захід не здатен задовольнити потреби України у зброї через недостатні обсяги її виробництва, і збільшувати витрати на зброю європейці досі не готові. Про це пише британське видання The Daily Telegraph

"Багато людей будуть дивуватися, як таке може бути. Артилерійські снаряди – річ не дорога. Україні потрібно лише 10 тисяч снарядів на день, щоб стримати окупантів. У випадку зі снарядами проблема не в грошах, а у відсутності виробничих потужностей", – пояснує автор публікації.

У статті зазначається, що навіть могутній ВПК Сполучених штатів здатен виробляти лише 28 000 снарядів калібру 155 мм на місяць – менше 10% того, що потрібно Україні – і це з цілодобовою роботою заводів.

Відео дня

Автор публікації зауважує, що мільйони снарядів, які вже використала Україна, здебільшого були взяті із наявних запасів, а не з нового виробництва. Це були запаси не лише США, але й кількох інших країн по всьому світу – країн, які побажали приховати свою участь в допомозі Україні.

Зараз Захід намагається розгорнути додаткове виробництво боєприпасів, але темпи є повільними. І причина в тому, що Захід не бачить сенсу у розгортанні великого виробництва лише заради підтримки України, а самі західні армії не планують вести війни подібного типу. У цьому контексті згадується війна західної коаліції проти саддамівського Іраку, в якій західні армії відстріляли усього лише 9000 снарядів калібру 155-мм за всю кампанію.

Автор публікації зауважує, що Захід не готовий збільшувати витрати на військове виробництво і воліє продовжувати витрачати державний бюджет на соціальні програми. Тож попри те, що російська економіка є мізерною у порівнянні із сукупним ВВП країн НАТО, російське військове виробництво зростає, а російська армія набуває безцінного досвіду сучасної повномасштабної війни. 

"Як показує ситуація зі 155-мм снарядами, починати готуватися вже пізно, коли війна почалася. Нам потрібно набратися твердості й перестати вважати, що завданням уряду є надання нам соціальної допомоги та хороших добре оплачуваних робочих місць. Обов’язок уряду - це, перш за все, піклуватися про оборону нації", – йдеться у публікації.

Проблеми з поставками західної зброї Україні: останні новини

Як писав УНІАН, на тлі проблем з американською військовою допомогою Україні ЗСУ змушені економити кожен боєприпас до артилерії та мінометів. Нестача снарядів в Україні зараз особливо відчувається на тлі будівництва лінії оборони. Адже Київ зараз має втримати фронт та не допустити росіян до тих позицій, де лінія ще не облаштована. 

Також ми розповідали, що очікуване надходження винищувачів F-16 в Україну суттєво не вплине на ситуацію у війні, адже оптимальний момент для цього вже втрачено. Ці літаки були б значно кориснішими, якби з’явилися у ЗСУ рік тому, але вони не надійшли і досі.

Вас також можуть зацікавити новини: