Військовий аналітик Павло Нарожний каже, що Україні потрібні фугасні ATACMS. Бити слід в опору Кримського мосту / Колаж УНІАН, фото скріншот

Американські далекобійні ракети ATACMS мають кілька видів та поколінь, однак вирізняють з-поміж них саме 2: "фугасні" й "касетні".

Для України в контексті ударів по Кримському мосту або ж знищення бункера Путіна - є принципова різниця між ними. Як відомо, в новому пакеті допомоги від США лідер Джо Байден, ймовірно, таки рекомендував дати нам ще ATACMS. Про це писали західні ЗМІ. Але які саме потрібні? Можливості систем порівняв військовий аналітик Павло Нарожний "24 Каналу".

Він акцентував, що йдеться про різницю в ураженні площі, по якій стріляють ATACMS. Київ раніше отримав партію саме касетних боєголовок дальністю 160 кілометрів. Ймовірно, це були зразки виробництва 1996 року, пояснив Нарожний. "Там інерціальна система навігації, тобто відносно неточна, й касетна боєголовка, яка у спеціальному відділенні має понад 900 мін", - уточнив він.

Відео дня

Такий ATACMS відкривається у повітрі й "засіває" мінами великі території. Йдеться про ураження десятків гектарів. Масштаби удару залежать від висоти, на якій розкриється касетна боєголовка, сказав аналітик. 

Фугасний ATACMS стріляє точково. Він має відділ, де міститься одна потужна вибухівка. Коли її скидають, утворюється єдиний вибух. Різниця полягає в тому, що касетні боєголовки працюють по великих площах з меншою силою, а фугасні по меншій площі, але з більшою міццю. 

Тобто, якщо ми в теорії розглядаємо удар по бункеру Путіна, Україна потрібні саме фугасні ATACMS. 

"Якщо мова йде про велике укріплення, наприклад, бункер Владіміра Путіна або Кримський міст, то треба зробити один великий вибух. У такому разі касетні боєприпаси не підходять, потрібні саме фугасні", - сказав Нарожний. 

Він уточнив, що в контексті ударів по Криму - нам потрібні такі ракети дальністю 300 км і більше. Однак, якщо США знову дадуть нам касетні ATACMS - це теж допустимий варіант для ЗСУ. Ними зручно знищити всі ті ППО й РЕБ, які Росія наставила навколо Кримського мосту. 

Важливо знищити захист перед критичним ударом по опорі моста. Цілитися слід саме туди, адже минулі удари припали на полотно конструкції. Це не спричинило ефекту, якого хотіла Україна. Міст ще стоїть, наголосив аналітик. 

Для критичного удару по Криму підійдуть навіть британські Storm Shadow або ж французькі AASM-250. Головне "розчистити" міст, тоді до нього дотягнуться навіть дрони.

Тож, якщо резюмувати, Україна зацікавлена в отриманні як фугасних ATACMS, так і в касетних. 

Водночас не слід забувати, що пробити опору Кримського моста вкрай складно. Щоб знешкодити цей логістичний шлях мінімум на кілька років, реалістичніше вдарити одразу 10-20 бетонобійними ракетами після роботи ATACMS (підійдуть Taurus, Storm Shadow тощо), наголосив Нарожний. 

Як Україна використає нові ATACMS - що каже Зеленський

Президент Зеленський ще у березні 2024 року вкотре наголошував, що Київ терміново потребує далекобійних ракет ATACMS від США. Тоді лідер України уточнив, що ними держава збирається вдарити по окупованому Криму. В його заяві йшлося не про Кримський міст, а про аеродроми, з яких РФ атакує Україну. 

Зеленський наголошував, що Москва має змогу бити ракетами по наших родовищах газу, школах, заводах, цивільних будинках. Україні слід дати можливість відповісти. "ATACMS-300 - це відповідь", - сказав Зеленський. 

Вас також можуть зацікавити новини: