Ілюстрація REUTERS

Вірогідно, друга Холодна війна почалася минулого тижня, поки ніхто не бачив. За скандальним розглядом у Конгресі кандидатури Берта Кавано на посаду верховного судді США багато американців навіть не помітили, що американо-китайські відносини пережили найбільший зсув з часів візиту Держсекретаря Генрі Кіссінджера в Китай у 1971 році.

Про це пише Wall Street Journal додаючи, що китайська політика адміністрації Дональда Трампа нарешті попала в поле зору, і вона виявилася дуже похмурою. Віце-президент Майк Пенс описав американський підхід під час промови в Інституті Хадсона минулого тижня. Він засудив ворожість «всього китайського уряду» до США. При цьому, він пообіцяв, що адміністрація відповість Пекіну тим самим.

Читайте такожТрамп похвалився повагою Китаю до його «великого мозку»

Відео дня

Пенс розкритикував Китай за пригноблення тибетців і уйгурів, за його план «Зроблено в Китаї 2025», який повинен привести країну до технологічного домінування, а також китайську «боргову дипломатію», яка просувається через ініціативу «Єдиний пояс, єдиний шлях».

«Промова була дуже схожа на щось в дусі того, що президент Рональд Рейган міг виголосити проти СРСР: Пане Си, знесіть цю стіну! Пенс також описав деталі інтегрованої, міжвідомчої стратегії для стримування того, що в адміністрації вважають китайською військовою, економічною, політичною й ідеологічною агресією», - пише видання.

Того ж тижня, коли віце-президент США виголосив свою промову, в пресу просочилися плани американських ВМС посилити патрулювання в Південно-Китайському морі, де у Пекіна є територіальні претензії. Більше того, в угоді про вільну торгівлю між США, Канадою і Мексикою з’явилося положення, яке заважає країнам-учасницям домовлятися про торгівлю з Китаєм.

В адміністрації натякнули, що будуть добиватися включення таких же перешкод в інші угоди. Також минулого тижня Конгрес схвалив «Будівельний акт» - програму розвитку і фінансування на 60 мільярдів доларів, яка була розроблена для протистояння китайському «Єдиному поясу» в Африці й Азії. Нарешті, Білий дім опублікував звіт, в якому йшлося про загрозу, яку становлять зовнішні ланцюги забезпечення для армії США і її можливостей в разі втрати до них доступу під час війни.

Читайте такожКитай ще не готовий до двосторонньої торговельної угоди - Трамп

Видання зауважує, що в «нормальні часи» всі ці зміни потрапили б в заголовки на перші шпальти. Але в еру Трампа вони всі разом ледве були помічені. Але у всякому разі це великий зсув у американській зовнішній політиці. Від відповіді Китаю, а також від підходу інших країн до американо-китайського суперництва, буде залежати нова міжнародна реальність. Зважаючи на те, що давні американські союзники протестують проти торговельної політики Трампа і не тільки, а також враховуючи, що Росія, КНДР і Іран прагнуть підірвати цілі США, зміцнілий Китай, який шукає спосіб змусити Вашингтон заплатити, може знайти підтримку.