Ілюстрація / REUTERS

Президент Дональд Трамп перелякав учора світ і наплював на деяких своїх радників, коли оголосив про повний вихід армії США з Сирії.

З одного боку, це рішення виконує одну з передвиборчих обіцянок і досить популярне серед багатьох американців. Але Трамп також послав сигнал про відступ в дусі Барака Обами, який буде мати шкідливі наслідки як для американських інтересів, так і для стратегії щодо Ірану, пише Wall Street Journal.

Президент США зробив своє оголошення про виведення військ у повідомленні на сторінці в Twitter, в якому також похвалився перемогою над «Ісламською державою». А війна проти терористів, мовляв, була єдиною причиною «там залишатися під час президенства Трампа». Тож місія виконана? Не так швидко.

Відео дня

Варто віддати належне американському президенту за пришвидшення кампанії міжнародної коаліції проти ІДІЛ, а також знищення претензій терористів на створення територіального «халіфату». Однак, «Ісламська держава» досі контролює території поблизу сирійського кордону з Іраком. Вона перегрупувалася на дрібніші осередки і чекає на простір для військового перегрупування. Барак Обама у свій час теж проголошував перемогу над сунітським екстремізмом, коли наказав вивести армію США з Іраку. «Ісламська держава» сформувалася у створеному вакуумі.

Читайте такожФранція залишає свої війська у Сирії: боротьба з "Ісламською державою" ще не закінчена

Звіт Пентагону, оприлюднений минулого місяця, проливає світло на присутність ІДІЛ. В документі йдеться, що організація «продовжує підпільний рух і зміцнює свої сили в Іраку і Сирії».

«Попри втрату майже всіх території, терористична організація зберегла певні бюрократичні структури на місцях і продовжує збирати фінансування. Ці операції у поєднанні із занепокоєння щодо можливостей Сил безпеки Іраку діяти без підтримки коаліції, а також продовження громадянської війни в Сирії, дають шанс для ІДІЛ відродитися», - зауважили експерти Пентагону.

Трамп успадкував сирійський безлад. На момент, коли він обійняв свою посаду, стало дуже важко добитися закриття неба над країною, щоб захистити ворогів режиму Башара Асада. Але американська присутність на північному сході Сирії фактично створила зону без польотів, що дозволило курдам і Сирійським демократичним силам знищити якомога більше осередків ІДІЛ. Навряд чи збереження 2,5 тисяч американських солдатів у сирійському регіоні – це щось надзвичайно складне. Це не робота над створенням держави.

Видання додає, що на кін поставлено не лише знищення ІДІЛ. Трамп оголосив про своє рішення невдовзі після телефонної розмови з президентом Туреччини Раджепом Таїпом Ердоганом, який погрожує атакою курдам у Сирії. Чиновники адміністрації Трампа наполягають, що вони не збираються кидати союзників. Але Демократичним силам Сирії тепер доведеться самостійно домовлятися з Ердоганом, Асадом, Росією й Іраном, щоб вижити.

Читайте такожУ Сенаті США назвали передчасним виведення військ з Сирії

Виведення військ сильно скорочує можливості США впливати на дипломатичні процеси, пов’язані з громадянською війною в Сирії. США можуть скільки завгодно скаржитися ООН і блокувати гроші на відбудову країни. Але можливість створювати зміни на місцях значно важливіша. Особливо це стосується Ірану, який перетворив сирійський південь на операційну базу проти Ізраїлю.

В середу чиновники США оголосили, що їхня мета – виштовхати Іран з Сирії. Але як? Вивівши війська з країни, Трамп позбавляє свою країну можливості підвищувати військову ціну авантюризму Ірану. Тегеран буде дуже задоволений, розглядаючи рішення американського президента як ознаку слабкості. Змінювати свою програму тепер він навряд чи буде. А Ізраїль чекають важкі часи боротьби проти іранських бойовиків і їхніх позицій на півдні Сирії. Загроза початку регіональної війни зростає.

У перші два роки свого президенства Трамп отримав користь від демонстрації сили, на яку Обама ніколи не наважувався. Він жорстко відреагував на хімічні атаки, які влаштував Асад, поставив під сумнів ядерну угоду з Іраном і передав летальну зброю Україні, щоб вона могла захиститися від агресії Росії. Але відступ в Сирії – це прояв слабкості, який помітять як вороги, так і друзі.