Війна проти України стане поперек горла російській економіці / фото УНІАН

Росіян не хвилює війна проти України чи вторгнення в Сирію. Вони невдоволені Москвою через занепад економіки.

Але щоб її пожвавити, Володимиру Путіну будуть потрібні зовнішні інвестиції. І військові авантюри будуть заважати їх припливу. Про це в ефірі телеканалу Bloomberg сказав директор Eurasia Group з питань України і Росії Алекс Брідоу.

Читайте такожUSA Today: У США і Європи є багато способів покарати Росію за атаку проти України

Відео дня

Він зауважив, що російський автократ все ще досить популярний. Однак, хоч його рейтинг і складає близько 60%, у минулому році сталося значне падіння. Адже до 2018-го Путіна підтримували 80% росіян.

«Цікаво те, що важливу роль зіграли внутрішні фактори. Приміром, багато людей були засмучені підняттям пенсійного віку. Тож справа зовсім не в зовнішній політиці, не в російських діях в Україні, Сирії чи ще десь. У фокусі саме внутрішні проблеми. І це багато говорить про виклики, перед якими постала російська економіка на найближчі кілька років під час нового президентського терміну Путіна», - сказав Брідоу.

Він також звернув увагу, що між російським автократом і лідерами ЄС зберігаються велика напруга. І в першу чергу цьому сприяє війна в Україні. Однак, на міжнародній арені з’явилися лідери, з якими він може знайти спільну мову. Зокрема, на думку експерта, таким буде новий президент Бразилії Жаїр Болсанару. Втім, з Європою у Росії в 2019 році збережуться складні і напружені відносини.

Тим часом, у новому році Путіну буде гостро необхідно добитися покращення економіки Росії.

Читайте такожAmerican Interest: Кримська істерія минула, а життя Кремля стає важким

«Її зростання мляве і лишається на рівні нижчому ніж 2%. І не має ознак того, що ситуація покращиться через політику. Якщо подивитися на зусилля уряду, то стане зрозуміло, що він намагається запустити великі національні проекти з метою пришвидшення економічного зростання. Але значних структурних реформ немає. Їхня відсутність ще більше відлякує зовнішні інвестиції. Однак, Путіну також доведеться мати справу з санкціями. Вони обмежують європейські і американські інвестиції вже кілька років. І це не зміниться. Без змін у російській зовнішній політиці не буде і зміни поведінки США і Європи», - наголосив експерт.

Щодо Сирії, то тут, на думку Брідоу, Москва буде добиватися, щоб її слово грало ключову роль у схваленні будь-якого політичного рішення для завершення війни.

«Москва також намагається дотягнутися до інших країн у регіоні: до Саудівської Аравії, країн Перської затоки. І при цьому вона також підтримує відносини з Іраном. Вона намагається бути гравцем, з яким можуть говорити всі у регіоні. Здається, це ключова мета Путіна на Близькому Сході», - вважає експерт.