Криза у Венесуелі загострюється / Flickr - Anyul Rivas

Військовий аташе Венесуели в США Хосе Луїс Сілва визнав лідера опозиції Хуана Гуайдо тимчасовим виконувачем обов'язків президента своєї країни.

Читайте такожWashington Post: Росію аж трясе від втрати Венесуели й мільярдів доларів, вкладених в неї

Як повідомляє DW, відповідну заяву полковник Сілва зробив у відеозверненні, записаному в посольстві Венесуели в США.

Відео дня

"Сьогодні я звертаюся до народу Венесуели, й особливо до моїх братів у збройних силах країни, із закликом визнати президента Хуана Гуайдо як єдиного легітимного президента", - зазначив він.

Як повідомив Сілва агентству Reuters, Хуана Гуайдо визнали президентом ще два венесуельські консульські працівники у США, але з дипломатів наразі лише він один прийняв таке рішення.

Гуайдо привітав рішення військового атташе та закликав інших наслідувати його приклад. Водночас, Міністерство оборони Венесуели оголосило Сілву зрадником. Відомство продовжує підтримувати президента Ніколаса Мадуро.

Політична криза у Венесуелі загострилась після переобрання на другий термін президента Ніколаса Мадуро та його вступу на посаду 10 січня.

США і держави Латинської Америки назвали його узурпатором влади в період, коли економічний хаос у Венесуелі призвів цю країну до гуманітарної кризи. 21 січня у столиці країни Каракасі група військових зажадала усунути президента від влади і закликала громадян країни приєднатися до акцій протесту.

23 січня лідер опозиції Венесуели Гуайдо оголосив себе виконуючим обов'язки глави держави. Мадуро назвав це державним переворотом, організованим Вашингтоном, й оголосив про розрив дипломатичних відносин зі США. Мадуро заявив, що не має наміру залишати посаду президента Венесуели до закінчення терміну повноважень у 2025 році. За час акцій протесту після переобрання на другий термін президента Ніколаса Мадуро кількість затриманих серед протестувальників склала близько 500 осіб.