Тумбочка Путіна робиться все менше / фото kremlin.ru

У зв'язку з економічними труднощами, патріотичні захоплення в Росії сильно здуваються.

Про це пише політолог Дмитро Орєшкін у своїй колонці на "Главреді".

"Добре зображати з себе сильного, коли ти ситий. А коли пенсіонерам доводиться обрізати доходи, коли доводиться залазити рукою в кишеню до своїх виборців, коли ціни зростають і падають доходи, особливо не розгуляєшся. Тому, звичайно ж, є люди, яким не подобається те, що робить Володимир Путін, тому що це контрпродуктивно з економічної точки зору. Санкції. Обмеження можливостей фінансування за кордоном: раніше Росія могла отримувати дешеві гроші, дешеві кредити західних банків, а тепер вона цього не може робити. Тому весь економічний блок ввічливо, мовчки, природно, нічого не кажучи, про себе крутить пальцем біля скроні",- пише експерт.

Відео дня

Читайте такожПутін хоче бути збирачем земель руських: експерт пояснив, чому РФ "вдавитися" Білоруссю

При цьому він нагадує, що є така річ як "тумбочка".

"Всі звикли брати з цієї "тумбочки" гроші. І постійно йде боротьба за те, хто візьме більше цих грошей. Путін роздмухав військовий бюджет так, що приблизно третина державного бюджету йде на силовиків в широкому сенсі слова: армію, військове постачання, поліцію. А грошей-то не нескінченна кількість. Тому ті, хто відповідає за появу грошей в "тумбочці", розуміють, що санкції у нас відібрали, грубо кажучи, 10 мільярдів доларів. Вони розуміють, що за "ЛНР" і "ДНР" потрібно платити. На утримання Криму йде десь 100-150 мільярдів рублів на рік. Приблизно стільки ж іде на утримання "ЛНР" і "ДНР", хоча в російському бюджеті немає статті витрат на ці утворення, тобто їх фінансують якимись обхідними маневрами",- стверджує Орєшкін.

Політолог наголошує, що ті, хто відповідає за економіку, далеко не в захваті від того, що робиться Путіним.

Читайте такожЗапустити "кишкомотальну машину": політолог розповів, як Захід втихомирить Путіна

"Але вони ж не безумці, вони ніколи публічно про це не оголосять, тому що для них це означатиме відхід у відставку і кінець адміністративної кар'єри. Так що всі вони стоять по ниточці, всі підтримують і схвалюють, а те, про що вони думають – їх особиста справа. Проблема в тому, що з часом грошей в "тумбочці" робиться все менше. І сам Путін, як людина раціональна (а він таким є), розуміє, що одна справа – перемагати на тлі зростаючих економічних показників, а інше – робити те ж саме на тлі падіння показників. Він розуміє, що потрібно щось змінювати. Зокрема, тому він домовляється з японцями. Реальної опозиції путінського курсу в Росії немає і не може бути, тому що в Росії немає реальної парламентської демократії. Але опір долі – безликої, без якихось політичних лідерів – Путін відчуває. Він же розуміє, що він почав цю історію, а в результаті отримав падіння ВВП, навіть на тлі високих цін на нафту. В РФ спостерігається шалений відтік капіталу: за останній рік 67 мільярдів доларів пішли з Росії. Такого не було ніколи",- пише Орєшкін.

Експерт упевнений, що опозиція у Путіна – не політична, а середовищна.

"Саме середовище чинить опір тому, що він робить. Тому що середовище потребує грошей, а гроші потребують мирної ситуації і хорошого інвестиційного клімату. Поки йдуть якісь військові дії, поки Путін веде себе так, як зараз, ніякого інвестиційного клімату в Росії не буде. Відповідно, чекати поліпшення економічного нізвідки. А люди як раз цього зараз і чекають. Якщо п'ять років тому вони захоплювалися Кримом, то тепер це охляло, і ця іграшка більше не радує. Люди все більше дивляться "в холодильник", все менше дивляться "телевізор". Хоча "телевізор" вони, звичайно, теж дивляться. Але "холодильник" говорить переконливіше",- вважає політолог.