Видання зазначає, що причиною польотів до Сирії міг бути енергетичний бізнес\ Міноборони РФ

За останні два роки бізнес-джет, який пов'язують з так званим «кухарем Путіна» Євгеном Пригожиним, майже щомісяця літав на Близький Схід і в Африку.

Читайте такожНайманці й політконсультанти "кухаря Путіна" працюють у 10 країнах Африки - Bloomberg

Як стверджує російське видання «Новая газета» у своєму розслідуванні, «всього за цей час літак Raytheon HAWKER 800XP з назвою M-VITO 50 разів зробив посадки і злети з Бейрута, столиці Лівану, що межує із Сирією. Звідти через кілька годин після приземлення джет вилітав до Сирії або в Африку: 21 раз він з'явився над територією Сирії, а 28 разів – в Африці. У цих же країнах ЗМІ знаходили і найманців пов'язаної з Пригожиним «групи Вагнера».

Відео дня

Вперше літак помітили над Єгиптом у листопаді 2017 року на висоті 11 тис. м, тобто він не здійснював посадку. Проте згодом на цій висоті він зник з радару, отже або на цій території відсутнє покриття, або пілоти вимкнули відповідне устаткування. Через місяць після польоту Росія отримала від ООН дозвіл на постачання зброї до ЦАР. 

Видання зазначає, що причиною польотів до Сирії міг бути енергетичний бізнес. Компанія "Євро Поліс", яку пов'язують з Пригожиним, отримує чверть доходів від видобутку газу та нафти, при цьому захищаючи родовища від бойовиків. Щодо Африки, то там інтереси можуть стосуватися алмазів та золота. Відомо, що компанії Lobaye Invest і "М Інвест" отримали дозвіл на видобуток золота, алмазів та інших корисних копалин у Центральноафриканській республіці та Судані. Також є інформація, що в цих країнах паралельно почала працювати ПВК "Вагнера". 

Видання також вказує на відповідь, яку отримала з неверифікованого акаунту, імовірно пов'язаного з Пригожиним. У цій відповіді вказано, що літак, про який йдеться в публікації, Пригожину не належить, і країни Африки, Ліван чи Сирію бізнесмен на його борту не відвідував. Зазначається, що вартість такого бізнес-джета становить близько $2 млн.

Однією з найбільш відомих приватних військових компаній «ПВК Вагнера» керує олігарх Євген Пригожин, який має близькі особисті зв’язки з президентом Росії Володимиром Путіним.