Опозиція Венесуели чекала, що Мадуро за добу відмовисять від влади / фото facebook/pg/NicolasMaduro

Опозиція Венесуели і її прихильники у США розраховували, що режим президента Ніколаса Мадуро розвалися невдовзі після того, як Вашингтон підтримає план, націлений на позбавлення венесуельського автократа військової підтримки. Але цього не сталося.

Через три тижні після того, як голова Національних зборів Венесуели Хуан Гуайдо проголосив себе тимчасовим президентом, Мадуро досі міцно тримається за владу. Тож план з його швидкого усунення почав викликати сумніви, пише Wall Street Journal.

«Люди, які розробили його в Каракасі і представили потім тут у Вашингтоні, «продали» цей задум з обіцянкою, що якщо Гуайдо зробить крок, який підтримають Південна Америка й США, військові швидко перейдуть на його бік, а Мадуро піде», - сказав виданню неназваний колишній чиновник США.

Відео дня

«Вони думали, що операція займе 24 години», - додав він.

Читайте такожСША намагаються переконати армію Венесуели відмовитися від підтримки Мадуро - Reuters

Мадуро дуже непопулярний серед венесуельців. Він може зіштовхнутися з повстанням у будь-який момент. Але чим довше від тримається за владу, тим більша вірогідність того, що тривала патова ситуація спричинить насильницьке протистояння. Регіон може погрузитися в кризу, оскільки економічні санкції США проти Венесуели можуть поглибити економічний крах Венесуели.

«Всі прогнози опиралися на припущення, що процес буде швидким. Але який план «Б»?», - сказав президент аналітичного центру «Міжамериканський діалог» Майкл Шифтер.

«Що буде, якщо санкції будуть тривати півроку? Вони нищівні. І в результаті ще більше біженців з Венесуели розійдуться по всій Південній Америці», - дода він.

Президент Дональд Трамп, відповідаючи на запитання про «план Б» на випадок, якщо Мадуро утримається при владі, сказав: «У мене завжди є план «Б», а ще «В», «Г», «Д» і «Е». У мене велика гнучкість. Напевне, я більш гнучкий, ніж будь-хто, хто обіймав цю посаду».

Тим часом, будь-які спроби ворогів венесуельського диктатора доставити гуманітарну допомогу через Колумбію були заблоковані. У вівторок тисячі солдатів вишикувалися, щоб продемонструвати свою лояльність до уряду.

Читайте такожРежим Мадуро вже продав 73 тонни золота Венесуели - опозиція

«Ми не будемо терпіти втручання імперії, яка гострить свої кігті, тому що хоче нашу нафту», - сказав командир армії Венесуели генерал-майор Хесус Санчес Хоуріо.

Серед багатьох голосів, які закликають Мадуро не відступати, найгучніше звучать голоси його радників з Куби. Уряд острівної країни лишився єдиним близьким союзником Каракаса, - сказав професор політології Міжнародного університету Флориди Едуардо Гамарра.

«Уряд думає, що він може все це перечекати», - сказав експерт.