Україна, на думку авторів звіту, найбільше постраждала від падіння безпекового порядку в Європі / blog.plomin.club

«Світова безпека – це розбитий пазл», який нікому зібрати, вважають автори звіту, виданого напередодні відкриття Мюнхенської безпекової конференції (15-17 лютого).

Читайте такожСША в ООН: виведення російських військ - це єдиний шлях завершення конфлікту в Україні

На головний безпековий форум обговорити зростання глобальної нестабільності приїдуть президент України Петро Порошенко, віце-президент США Майк Пенс, канцлер Німеччини Ангела Меркель, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров та понад 100 міністрів з усього світу, пише Радіо Свобода.

Відео дня

Цього тижня на вихідних у Мюнхені вони обговорюватимуть питання, як зміцнити світову безпеку і що робити з наявними конфліктами, як, наприклад, тим, що відбувається на території України після анексії Росією Криму та агресії на Донбасі.

Автори звіту, що працювали під керівництвом німецького дипломата та керівника конференції Вольфганга Ішінґера, від самого початку висловлюють претензії до США. Світ перебуває у кризі, але Сполучені Штати лише погіршують ситуацію, вважають вони.

«У новій ері змагання між великими державами, США, Китаєм та Росією, відсутнє лідерство у тому, що ми називаємо ліберальним міжнародним порядком», – пише у вступному слові німецький дипломат, колишній посол Німеччини у США Вольфганг Ішінґер.

На його думку, причини нестабільності зрозумілі – президент США Дональд Трамп не зацікавлений у тому, щоб виконувати міжнародні угоди, його твіти відверто підважують роль ключових безпекових інституцій – НАТО чи ООН. Як вважає Ішінґер, виглядає, що США свідомо відмовляється від лідерства у тому, що ще називається «вільним світом».

Конкуренцією між США та Росією – пояснює Ішігнґер події на сході Європи. У звіті мовиться, що для таких країн, як Вірменія, Азербайджан, Грузія Україна, Молдова і навіть Білорусь зв’язок з Росією, яка є економічно слабшою за Захід і використовує методи тиску на сусідів, не виглядає привабливо. При цьому ані Захід не готовий відкрити їм двері, ані Росія не готова їх «відпустити». Тож ці країни опинилися у невизначеності.

Україна, на думку авторів звіту, найбільше постраждала від падіння безпекового порядку в Європі, котрий склався після Другої світової війни. Анексія Росією Криму та підтримка нею збройного конфлікту на сході України, додають вони, коштували життя понад 10 тисячам людей.

Але нині конфлікт поширюється і на Азовське море, яке, як пишуть автори, Росія має намір контролювати одноосібно, в порушення договору з Україною від 2003 року, що гарантував обом країнам вільний рух по ньому. У Криму, за даними звіту, Росія збільшила контингент до 28 тисяч військових та модернізує Чорноморський флот. Цим Росія намагається встановити більший контроль над акваторією Чорного моря. У свою чергу НАТО збільшує свої можливості щодо опору та захисту. Тож на найближчу перспективу зближення позицій Росії та Заходу, і таким чином полегшення ситуації для країн, що опинилися між ними, не виглядає реальним.