Тереза Мей та Жан-Клод Юнкер / фото REUTERS

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила, що їй вдалося досягти прогресу на переговорах з головою Єврокомісії (ЄК) Жан-Клодом Юнкером за Brexit.

"Ми домовилися, що робота з пошуку рішення буде тривати темпі, час має велике значення, і в наших інтересах, щоб, коли Велика Британія покине ЄС, вона робила це впорядковано. Таким чином ми домоглися прогресу", - сказав британський прем'єр за підсумками переговорів, пише ТСН.ua.

Голова ЄК і британський прем'єр зустрілися в середу ввечері, щоб підбити підсумки їх спільних зусиль щодо забезпечення впорядкованого виходу Великої Британії з ЄС відповідно до процесу, започаткованого 7 лютого, наголошується в поширеній спільній заяві сторін.

Відео дня

Читайте такожПрем'єр Британії Мей зазнала в парламенті нової поразки по Brexit

Йшлося в першу чергу про страховочний плані (backstop) для кордону між Ірландією і Північною Ірландією.

Напередодні парламент Великої Британії більшістю голосів проголосував за поправку, яка передбачає можливість покинути ЄС тільки за умови угоди з Брюсселем. Разом з тим, британські парламентарії висловилися проти відстрочки Brexit.

Нагадаємо, 10 грудня Європейський суд вирішив, що Велика Британія може в односторонньому порядку відмовитися від виходу з Європейського Союзу і відкликати відповідний документ з Європейської Ради.

Ввечері 14 листопада уряд Великої Британії після більш ніж п'яти годин переговорів дала "зелене світло" проекту угоди про вихід країни зі складу Євросоюзу. Перед тим текст угоди на технічному рівні запевнили представники від ЄС і Великої Британії. Через тиждень, 25 листопада, цю угоду затвердили лідери країн-членів ЄС, однак угода могла заблокувати Іспанія, адже вимагала чіткості в питанні британської заморської території Гібралтар.