Ілюстрація / REUTERS

Якщо наполягати на тому, що Володимир Путін – майстер стратегії, тоді доведеться шукати якийсь грандіозний задум у хаосі, якого просто не існує.

І якщо здається, що Росія рухається у всіх можливих напрямках одночасно, то це не результат дезорієнтації чи тому що ми не бачимо закономірностей. Вся справа в тому, що Росія саме це і робить, пише на сторінках Newsweek професор Марк Галеотті, який обіймає посаду наукового співробітника Інституту міжнародних відносин у Празі.

Читайте такожNew York Times: Путін відродив диктатуру спецслужб часів СРСР

Відео дня

Він зауважує, що експерти на Заході шукають «велику білу акулу, єдину і смертельну машину для вбивства». Але поки вони це роблять, зграя піраній, кожна з яких не така вже й грізна, діє непередбачувано і «обгризає м’ясо з наших спин». На думку експерта, не варто намагатися спрогнозувати стратегію Росії, опираючись лише на самого Путіна, його слова, звички і хобі. Насправді ж політичні підприємці в його країні дуже різноманітні: від бізнесменів до казкарів, від хакерів до гангстерів.

Приміром, в жовтні 2016 року відбулася спроба перевороту у Чорногорії. Мета заколоту була зупинити приєднання невеликої балканської країни до НАТО. Офіцери російської розвідки були причетні до цього. Але, згідно з даними болгарських спецслужб, спочатку ініціатива надійшла від «недоолігарха» Костянтина Малофєєва. Російський православний фанатик і націоналіст виступив з ідеєю щодо Чорногорії і просував її в Москві до тих пір, поки російський уряд не дав «зелене світло».

З деякому сенсі російська система працює подібно до економіки стартапів. Численні люди виношують ідеї: погані, хороші, випробувані на менших масштабах тощо. Всі вони намагаються зацікавити одного великого інвестора – Кремль. Спроба передбачити, які ідеї «вистрелять» з цього процесу, опираючись при цьому лише на особисті якості Путіна, була б повністю провальною справою.

Путінська держава, загалом, реагує на можливості. Уряд Великої Британії організував референдум про вихід з Євросоюзу. Американська Демократична партія використовує слабкі комп’ютерні мережі. Люди на Заході втрачають довіру до політичної системи й еліт. Розмиті фінансові структури дозволять «брудним грошам» підривати економіки і купувати політиків. Соціальні мережі дозволяють оминути традиційні ЗМІ. Нічого з цього Росія не створила. Вона лише демонстративно використала всі ці можливості. В результаті експерти на Заході намагаються визначити, що путінська Росія зробила з їхніми країнами, хоча насправді вона використала в своїх інтересах невиконані обіцянки і слабкі місця західних систем.

Читайте такожGazeta Wyborcza: Путін намагається залякати Захід, хоча сам безсилий і наляканий

«Тому замість того, щоб шукати велику і складну стратегію, потрібно зрозуміти, що Путін принаймні в закордоном ефективно слідує стратегії, яку окреслив Марк Цукерберг, заохочуючи працівників Facebook: «Рухайся швидко і ламай все». Однак, якщо мета Кремнієвої долини – це «нищівна інновація», то Путін шукає інноваційні форми знищення», - пише автор.

Російський президент заохочує своїх агентів і адгократів використовувати можливості, добре при цьому знаючи, що більшість спроб зазнають невдачі. Але це не важливо. Тому що сам процес таких атак вже посіє хаос і невизначеність. Але якщо вдасться досягти успіху, «російський дзюдоїст» зробить наступний крок.