Собор Паризької Богоматері після пожежі / REUTERS

Близько 1 мільярда доларів вже зібрано звичайними парафіянами і магнатами по всьому світу на відновлення зруйнованого пожежею Собору Паризької Богоматері.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Associated Press.

У середу посланник президента з питань культурної спадщини Стефан Берн заявив телекомпанії France-Info, що всього за півтора дня після пожежі було зібрано 880 мільйонів євро (це дорівнює 995 мільйонів доларів).

Відео дня

Внески надходили як від компаній та магнатів (власників L'Oreal, Chanel і Dior), так і від парафіян та інших людей з маленьких і великих міст по всій Франції і у всьому світу.

Французький уряд збирає пожертви і створює спеціальний офіс для роботи з великими внесками. На сайті уряду з’явився розділ, в якому можна зробити пожертву на відбудову Собору.

Читайте такожНа відновлення Нотр-Даму можуть піти десятиліття - архітектор

Зазначається, що у Франції також лунають голоси критиків, які стверджують, що зібрані гроші краще було б витратити в іншому місці - на невеликі церкви тощо.

Президент Франції Еммануель Макрон встановив п'ятирічний термін для відновлення храму 12-го століття. У середу Макрон проводить спеціальне засідання Кабінету міністрів, присвячене пожежі в Нотр-Дамі.

При цьому, названий Макроном п'ятирічний термін, який збігається з літніми Олімпійськими іграми 2024 року в Парижі, багатьом здався нереальним.

Експерти вважають, що на відновлення Нотр-Даму може піти значно більше часу. Ерік Фішер, керівник фонду, що відповідає за відновлення 1000-річного Страсбурзького собору, повідомив, що роботи можуть тривати "десятиліття".

Як повідомляв УНІАН, пожежа в соборі Паризької Богоматері спалахнула ввечері 15 квітня. Вранці, 16 квітня, пожежу в Нотр-Дамі ліквідували.

В результаті пожежі обвалився шпиль собору. Структуру будівлі Нотр-Дам-Де Парі рятувальники змогли вберегти від повного знищення. Великі християнські реліквії Терновий Вінець і частина Хреста, з якого зняли Ісуса, також вдалося врятувати від вогню.